31 Januara, 2023

Prijava

Abazović predložio Vanju Ćalović Marković za mandatara

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopćio je danas da bi civilnu aktivistkinju Vanju Ćalović Marković volio da vidi kao mandatara za sastav nove vlade.

“Mnoge ljude s javne scene jako cijenim i poštujem. Realno, tu bih volio da vidim Vanju Ćalović Marković. To je moja lična preferencija. Takav profil osobe treba. Možda ljudi iz moje stranke razmišljaju drugačije…”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u tehničkom mandatu.

On je naveo da nema ništa protiv toga da dođe na sastanak lidera partija koji je najavio jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić, ali da još nije dobio zvanični poziv.

“Ali sam spreman da odem. Razgovaram s većinom njih, i neformalno, i telefonom, nekad se i srećemo. Moramo da vidimo šta je izlazak iz krize. Ali ne možemo da izađemo iz krize ako neko ima dogovor s DPS-om. Možemo da se sastajemo do beskonačnosti ako neko ima neke preuzete obaveze. Cilj rušenja vlade je da se stvori većina od najmanje 49 poslanika. Ta većina treba da posluži samo za jednu stvar – da se izabere VDT, da se smjeni gđa Maja Jovanović, i da osoba koja dođe na njeno mesto smjeni glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića”, rekao je Abazović.

On kaže da je to poenta rušenja vlade. “Bio bi red da većina koja je srušila vladu izabere novu, izabere VDT-a, smjeni g. Novovića, i da vrate sistem na staro i sačuvaju Mila Ðukanovića, Damira Šehovića, Raška Konjevića… Ovdje nije riječ o većinama i manjinama, ovdje je suština priče da se sruši borba protiv organiziranog kriminala”, istakao je Abazović.

Premijer je kazao da je spreman da se povuče iz kandidature za mandatara, ako se, kako je naveo, nađe mandatar koji će na isti način da odgovori borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Druga stvar koja je važna je da moramo da vidimo kompletnu strukturu vlade. Oni su srušili vladu, ali ne znaju kako da realizuju plan. Nikome se, pred nacionalnim interesima Crne Gore neću povući nijedan jedini milimetar, neka dođu, neka pokažu strukturu vlade, nek se ne igraju igre treba žena, muškarac i slično, neka kažu ime i prezime”, kazao je Abazović.

Ako je, ističe, ta osoba spremna da uradi bolje, veće i hrabrije stvari – nikakav problem.

“Mi to i manjinski možemo da podržimo. Spremni smo na svaku moguću varijantu ako neko pokaže plan gdje će borba protiv organiziranog kriminala da bude smislenija, zaštita nacionalnih interesa veća i stabilizacija ukupnih prilika, uključujući ekonomske, značajnija nego u ovom momentu”, naveo je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti