26 Aprila, 2024

Prijava

Novog šefa diplomatije u Britaniji bolje poznaju u BiH nego u njegovoj zemlji!

Razlog zbog koga Liz Tras na funkciju šefa diplomatije imenuje relativno nepoznatu ličnost, britanski mediji vide u tome što novoizabrana britanska premijerka želi da zadrži punu kontrolu nad resorom čiji je donedavno bila šef.

Novi šef britanske diplomatije Džejms Kleverli relativno je nepoznat u britanskoj javnosti, ali je veoma poznat u BiH. U Forin ofisu, Kleverli je do sada obavljao funkcije državnog ministra zaduženog za Evropu i Sjevernu Ameriku, a ranije i za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, Kleverli je kao britanski zvaničnik, zastupao, logično prozapadne stavove. Također, zagovara ulazak BiH u NATO kao odbranu od „malignog ruskog uticaja“.

Sa te pozicije nastupao je na mnogim debatama o situaciji u Evropi, pa o situaciji na Balkanu. Krajem prošle godine u britanskom Parlamentu organizovana rasprava o situaciji na Zapadnom Balkanu i BiH, kada je optužio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za secesionističke namjere.

„Milorad Dodik prijeti da će se zvaničnici iz njegovog entiteta povući iz državnih institucija. To je čin koji se naziva de fakto secesijom. Ovo je opasan i nameran pokušaj da se odvrati od neuspjeha kada je riječ o poboljšanju životnog standarda i hvatanja u koštac s korupcijom. To je neprihvatljivo“, rekao je tada Kleverli.

U istom govoru u kome je optužio Dodika za secesiju i korupciju, Kleverli je dao punu podršku takozvanom visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu, nazvavši ga „ključnom institucijom“.

„Nastavićemo da lobiramo za podršku u radu koji on obavlja na međunarodnoj sceni. Međutim, i pored toga, moramo da spriječimo dalju fragmentaciju zemlje. Mnogi od nas vidjeli su kakav istinski užas može da nosi sukob na Balkanu i moramo učiniti sve kako bismo to spriječili“, istakao je tada Kleverli.

Iako je pružio podršku Šmitu kao „instituciji“ proistekloj iz Dejtonskog sporazuma, novi šef britanske diplomatije, osvrćući se na ovaj ugovor koji je u BiH ne samo donio mir, nego je ustrojio političko uređenje te zemlje, Kleverli prema ovom sporazumu gaji ambivalentne stavove – sa jedne strane podržava ga kada je u pitanju visoki predstavnik, dok sa druge smatra da, iako sporazum „obavlja važnu funkciju u održavanju mira“, nikada nije „bio zamišljen kao trajno i strukturno rešenje za situaciju“.

„Buduća evolucija političke i društvene strukture u BiH tema je koju ćemo morati da sagledamo u budućnosti“, istakao je Kleverli u svom obraćanju Parlamentu po pitanju BiH.

Jedino što tada nije objasnio britanskim zakonodavcima je kako misli da Dejtonski sporazum ostane važan u funkciji održavanja mira, ako nikada nije bio zamišljen „kao trajno i strukturno rešenje za situaciju“, pita se agencija Sputnjik.

Kleverli je nastavio da se bavi BiH i kasnije, pa je juna 2022. prvi put boravio u Sarajevu, a tada je pokušao da uspostavi veze između rata u BiH devedesetih godina i ruske specijalne operacije u Ukrajini. Sve, naravno, u kontekstu „malignog ruskog uticaja“ na ovim prostorima.

„Samo 700 milja dalje, možemo vidjeti kako Rusija čini strašne zločine protiv ukrajinskog naroda. Znam da je to uzburkalo sjećanja na grozne događaje u ovoj zemlji devedesetih. Događaje koje ne smijemo dozvoliti da se ponove. Zato Britanija u potpunosti podržava BiH na njenom evropskom putu. Obezbjedićemo sto miliona dolara za pouzdane investicije širom Zapadnog Balkana, a Velika Britanija će izdvojiti i dvije milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH”, rekao je između ostalog tokom posjete.

„Visokorangirani članovi Konzervativne partije smatraju da je Kleverlijevo imenovanje osmišljeno tako da Liz Tras i dalje može da upravlja spoljnom politikom dok se nalazi na poziciji premijerke“, navodi list Gardijan.

Džejms Kleverli izjavio je da je danas razgovarao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, u njegovom prvom pozivu otkako je preuzeo funkciju šefa britanske diplomatije dan ranije.

„Ponovo sam potvrdio čvrstu podršku Velike Britanije Ukrajini”, napisao je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Kleverli je dodao da je to što se dešava u Ukrajini važno za sve.

„Učiniću sve što je moguće da pomognem u njihovoj borbi za slobodu”, naveo je Kleverli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: