27 Aprila, 2024

Prijava

Ursula fon der Lajen: Prijedlozi EK će ograničiti cijene ruskog gasa za Evropu

Predstojeći prijedlozi Evropske komisije za rješavanje rastućih cijena energije imati će za cilj ograničavanje cijene gasa koji Rusija šalje u Evropu putem gasovoda i ponuditi podršku proizvođačima električne energije koji se suočavaju sa smanjenom likvidnošću, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brisel priprema mjere za zaštitu građana i industrije od skoka cena gasa i struje koji izazivaju ekonomske udare u Evropskoj uniji, prenio je Rojters.

Fon der Lajen je na „Tviteru” navela da prijedlozi imaju za cilj da se ograniči cijena ruskog gasa iz gasovoda, obuzda potražnja za električnom energijom i da se prihodi energetskih kompanija koriste za podršku ugroženim potrošačima i preduzećima.

„Putin koristi energiju kao oružje tako što smanjuje snabdijevanje i manipuliše našim energetskim tržištima. On će propasti. Evropa će pobjediti”, rekla je Fon der Lajen, prenosi Tanjug.

Italijanski premijer Mario Dragi ranije je predložio da zemlje EU dogovore gornju granicu cijene gasa koji se uvozi iz Rusije.

Pojedine članice EU su, međutim, oprezne prema toj ideji, s obzirom na rizik da Rusija u znak odmazde potpuno ne prekine snabdijevanje Evrope gasom, navode diplomate.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije danas da će podržati prijedlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: