4 Oktobra, 2023

Prijava

Ako dobijete ovaj mail od Instagrama, ne otvarajte link

Brojni su načini na koji se hakeri i prevaranti pokušavaju da dokopaju podataka o korisničkim imenima i lozinkama, kako bi ih iskoristili za razne prevare, ucjene i slično.

U poslednje vrijeme, upozoravaju bezbjednosni stručnjaci, na udaru se nalaze korisnici Instagrama koji su meta prilično lukave prevare.

Naime, prevaranti im šalju mejlove za koje se čini kao da su poslati od ekipe iz Instagrama, te ih obavještavaju da su njihovi profili odabrani za verifikaciju. Mejl dolazi sa adrese “ig-badges”, dok se u njegovom naslovu nalazi “ig badges info”, a kako bi poruka bila što uvjerljivija, na vrhu i dnu mejla nalaze se logotipi Fejsbuka i Instagrama, piše Zimo.hr.

U mejlu se nalazi i link za web stranicu na koji treba kliknuti te na toj stranici upisati svoje podatke za pristup Instagramu. Naravno, riječ je o lažnoj stranici, pa se upisivanjem svog korisničkog imena i lozinke za pristup Instagramu ti podaci predaju hakerima i prevarantima. Oni ih mogu iskoristiti za pokušaj pristupa vašem profilu ili za pokušaj pristupa drugim servisima, društvenim mrežama, mejlovima i slično.

Iako su mnogima takve “phishing” poruke sumnjive, te su oprezni i ne otvaraju linkove, mali deo korisnika ipak nasjedne na njih i svoje podatke preda prevarantima pa kasnije zažali.

Iz Instagrama kažu da proces verifikacije nikada ne ide putem mejla, već isključivo putem aplikacije. Također, kako se navodi u “Centru za pomoć” ove mreže, da bi Instagram verifikovao nečiji profil, ta osoba mora biti javna ili slavna, ili mora biti riječ o brendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: