26 Aprila, 2024

Prijava

Ulična umjetnost u Sarajevu: Murali kao vizuelna kultura, a ne vandalizam

S dolaskom novih generacija i urbanih trendova, kultura je poprimila svoj novi oblik a umjetnost se preselila na ulice. Mišljenja su različita, ali sigurno je da Sarajevo dobija jedan novi izgled – šareniji i urbaniji.

Ovaj kulturni trend mnogi, međutim, poistovjećuju sa vandalizmom, iako murale koje slikaju ulični umjetnici uljepšavaju fasade zgrada širom Sarajeva.

Umjetnici koji se bave iscrtavanjem murala, pored uljepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umjetnosti građanima, za cilj imaju doprinos rješavanju problema zagađenog zraka.

Naime, tokom crtama murala – zahvaljujući poljskoj fondaciji Evo.Evolution, korištene su fotokatalitičke boje BOYSENxKNOXOUT koje u dodiru sa svjetlošću, hemijskom reakcijom, uništavaju štetne mikroorganizme u zraku.

O tome da crtanje murala i uljepšavanje grada na ovaj način nije vandalizam ili “buntovnički član omladine”, svjedoči i činjenica da su ovakvi projekti (poput Fasada festivala) podržale i međunarodne institucije.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dio je sistema Ujedinjenih naroda (UN) kao vodeća međuvladina organizacija prošle godine je bila jedan od glavnih sponzora Fasada festivala.

“IOM u Bosni i Hercegovini, kroz svoj projekt ‘Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative’ (BHRI) prošle je godine podržala umjetnike iz cijele BiH u nastojanju da se oživi i omasovi bh. ulična umjetnička scena. Tada je, kroz prvi festival ulične umjetnosti ‘Fasada’ u Sarajevu, 16 mladih umjetnika spojem umijeća i mašte kreiralo 12 murala, i to u općinama: Ilidža, Novo Sarajevo, Stari Grad i Centar. Procijenili smo da je izuzetno važno dati mladim ljudima mogućnosti i alate da adekvatno izraze svoj aktivizam, stavove, viđenja i nade, a ovaj je festival bio sjajna prilika za to”, kazačli su nam iz IOM-a.

Kako su nam rekli, ponosni su što su u projektu korištene fotokatalitičke boje koje u dodiru sa svjetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u zraku, doprinoseći rješavanju problema zagađenog zraka.

Iz ove organizacije kažu da su upravo podrškom Fasada festivalu htjeli kod ljudi podići svijest o uličnoj umjetnosti i razbiti predrasude koje vladaju prema pripadnicima ove subkulture, uz jasno podvlačenje razlike između umjetnosti i vandalizma.

“To je djelomično i osigurano kroz Hall of Fame lokacije, odnosno teritorije na kojima je dozvoljeno slobodno crtanje, čime se smanjuje vjerovatnost uništavanja fasada ilegalnim crtanjem grafita. Za sada, takve legalne lokacije za crtanje postoje na Zetri i Dobrinji”, pojasnili su.

U IOM-u kažu da će nastaviti podržavati ovu vrstu umjetnosti kroz programe osnaživanja mladih i društvene kohezije, a trenutno imaju u planu organiziranje radionica crtanja u privremenim prihvatnim centrima u kojima borave migranti u Sarajevskom kantonu, gdje su pronašli i prostore za oslikavanje murala.

Pomenute aktivnosti bit će organizirane u okviru projekta jačanja društvene kohezije u zajednicama u kojima borave migranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: