5 Decembra, 2023

Prijava

BEČ: Izložba „Najbolje evropske građevine“

Svake dvije godine Evropska komisija i španska fondacija Mies van der Rohe dodjeljuju nagradu za najbolju savremenu arhitekturu. Na Izložbi Best European Buildings od 6. oktobra 2022 u bečkom Arhitektonskom centru („Architekturzentrum Wien“) biće predstavljeni manji prestižni evropski projekti.

Nagrada Mies van der Rohe, vrijedna 80.000 eura, najvažnija je evropska nagrada za savremenu arhitekturu. Svake dvije godine izložba “Najbolje evropske građevine” fokusira se na izuzetne arhitektonske projekte koji služe kao orijentir za razvoj savremene arhitekture. Dok su stambeni projekti po treći put ušli u finalnu rundu, londonska obrazovna zgrada Town House – Kingston University kompanije Grafton Architects sa sjedištem u Dablinu, po prvi put je osvojila glavnu nagradu.

Dobitnik nagrade “Emerging Architecture 2022” za mlade talente je La Borda stambeni kompleks zadružnog stanovanja Lacola u Barceloni, koji je ujedno i najviša drvena zgrada u Španiji do sada.

Među finalistima su i Deadlineov projekat Frizz23 u berlinskom okrugu Kreuzberg, projekat željezničke farme u Parizu koji je kombinacija poljoprivrednog proizvodnog pogona i socijalnog stanovanja, modernizacija i razvoj Kuće savremene umjetnosti, dizajna i arhitekture Z33 u Hasseltu Francesca Torzoa te 85 subvencioniranih stanova arhitektonskog ureda peris+toral.arquitectes.

Među više od 500 nominovanih projekata iz 41 zemlje, vrhunski žiri na čelu s meksičkom arhitekticom Tatianom Bilbao i uz učešće austrijskog arhitekte Georga Pendela za izložbu je odabrao ukupno 40 projekata. Izložba će biti postavljena u Bečkom arhitektonskom centru do 23. januara 2023. godine.

Autori fotografija:
(c) Ed Reeve

(c) LaCol

(c) Lluc Miralles

(c) Jan Bitter

 (c) Myr Muraret

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: