26 Februara, 2024

Prijava

Ukrajina je bankrotirala i ne može opstati bez pomoći zapada

Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost i ne može da preživi bez zapadnih sredstava, saopštio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost jer ne može da ispuni svoje obaveze prema građanima bez pomoći Zapada, saopštio je Volodin, prenose Novosti.

On je naveo da “prikupljeni porezi čine samo 40% budžeta zemlje”, a od toga više od 60% odlazi na vojsku. Mjesečni deficit Ukrajine iznosi pet milijardi dolara, podsjetio je Volodin.

“Ukrajina je bankrotirala, bez pomoći Vašingtona i Brisela, Kijev više ne može da ispunjava svoje obaveze prema građanima. Zemlja je izgubila svoju finansijsku nezavisnost”, zaključio je Volodin.

U nedavnom intervjuu za “RBK Ukrajina”, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je da će budžet za narednu godinu biti “izuzetno neizvjestan” zbog “ratnih uslova”.

Prema riječima Olega Ustenka, savjetnika ukrajinskog predsjednika za ekonomska pitanja, očekuje se da će deficit državnog budžeta Ukrajine do kraja godine dostići 50 milijardi dolara. To je oko 30-35 posto BDP-a zemlje, rekao je on u televizijskom intervjuu prošlog mjeseca, dodajući da je takva situacija nastala zbog rata.

Kijev navodi da mu je potrebno pet milijardi dolara mjesečno kao pomoć zapadnih sponzora. Međutim, Ustenko je rekao u julu da će im trebati dodatnih četiri milijarde dolara mjesečno u naredna tri mjeseca da pokriju troškove hitnog smještaja i popravke stanova za milione ljudi, kao i da finansiraju osnovni minimalni prihod za one koji su ostali bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: