2 Maja, 2024

Prijava

Putinov prijatelj saopštio “dobre vijesti”: Kraj rata?

Gerhard Šreder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsjednik želi da pregovara o rešenju rata u Ukrajini.

I dodao je da bi prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao da bude korak u tom pravcu.

“Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rešenje. Prvi uspeh je sporazum o žitu, koji bi se možda mogao polako produžiti do prekida vatre”, rekao je Šreder za nedeljnik Stern i RTL/ntv, dodajući da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi.

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog mjeseca sporazum o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji je prevozio ukrajinsko žito na svetska tržišta od početka invazije stigao je sinoć u Tursku.

Šreder je rekao da se rešenja za ključne probleme poput Krima mogu pronaći tokom vremena, “možda ne više od 99 godina, kao u Hong Kongu, već tokom sledeće generacije”. On je rekao da bi alternativa članstvu u NATO za Ukrajinu mogla da bude oružana neutralnost, poput Austrije.

Budućnost regiona Donbas na istoku Ukrajine, poprište žestokih borbi, bila bi, međutim, složenija.

“Morati će se naći rešenje po švajcarskom kantonalnom modelu”, rekao je on i dodao da ostaje da se vidi da li će se Putin vratiti na predratnu “liniju dodira” u prekidu vatre.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem, prenosi “Index.hr”.

U Njemačkoj je sve više marginalizovan zbog svog proruskog stava, a oduzeto mu je i pravo na kancelariju koja se finansira javnim novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: