23 Septembra, 2023

Prijava

Trump u Washingtonu prvi put nakon izbora

Prvi put od kada je napustio položaj bivši predsjednik SAD Donald Tramp došao je u Vašington gdje će održati govor nekoliko sati posle govora Majka Pensa, njegovog bivšeg potpredsjednika i potencijalnog budućeg rivala za republikansku nominaciju na izborima 2024. godine.

Tamp je došao u američku prijestonicu u trenutku kada pojedini republikanci razmišljaju o kandidaturi za Belu kuću i pokazuju sve veću spremnost da mu se direktno suprotstave.

Među njima je i Majk Pens, koji je tokom svog današnjeg govora, održanog nedaleko od lokacije gdje bi i Tramp trebalo da govori, predstavio svoju „agendu slobode”, prenosi „Glas Amerike”.

Dok se Tramp često žali na prethodne predsedničke izbore za koje i dalje neosnovano tvrdi da su „pokradeni”, Pens je tokom današnjeg govora studentskoj konzervativnoj grupi Fondacija Mlada Amerika poručio: „Neki možda odlučuju da se fokusiraju na prošlost, ali izbori su stvar budućnosti.”

Na pitanje da li između njega i Trampa postoji sve veći jaz, nekada najlojalniji saveznik bivšeg predsjednika odgovorio je da njih dvojica nemaju (bitno) različita mišljenja o političkim pitanjima.

„Možda se razlikujemo u fokusu. Iskreno vjerujem da su izbori stvar budućnosti i da je od ključnog značaja da u vreme kada tako mnogo Amerikanaca pati, a toliko mnogo porodica se nosi sa teškoćama, ne podlegnemo iskušenju da gledamo unazad”, poručio je Pens, prenosi Tanjug.

Očekuje se da se kasnije danas Tramp obrati učesnicima dvodnevnog samita koji organizuje neprofitni politički institut Amerika koji se sastoji uglavnom od bivših članova Trampove administracije i saveznika koje mnogi percipiraju kao „administraciju na čekanju” koja bi brzo mogla da se preseli u Zapadno krilo Bele kuće ukoliko se Tramp ponovo bude kandidovao i pobjedio.

Trampov portparol Tejlor Budovič izjavio je da će bivši predsjednik danas govoriti o pitanjima javne bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: