29 Novembra, 2023

Prijava

Rusi otvorili novi transportni koridor za Indiju: Europu zaobišli u širokom luku!

Novi transportni koridor dugačak 7.200 km. povezuje Mumbaj, Bandar Abas, Baku, Bandar Anzeli, Astrahanj, Moskvu, a ne podliježe sankcijama koje su uvedene protiv Rusije i Irana i nije pod uticajem zapadnih zemalja.

Iran je saopštio da je uspješno obavljen prvi tranzit ruskog tereta u Indiju Međunarodnim tranzitnim koridorom „Sjever-Jug”.

– Teret je napustio Sankt Peterburg 13. juna, prošao kroz luku Anzali na Kaspijskom moru i iransku luku Bander Abas, prije nego što je stigao u Indiju – navodi se u saopštenju kompanije IRISL.

Međunarodni transportni koridor „Sever-Jug” je multimodalna transportna mreža pomorskog, železničkog i drumskog transporta između Rusije i Indije, sa transportnim i pretovarnim čvorištem u Iranu.

Dužina novog transportnog koridora je 7.200 km.

On povezuje Mumbaj, Bandar Abas, Baku, Bandar Anzeli, Astrahanj, Moskvu, ne podleže sankcijama koje su uvedene protiv Rusije i Irana i nije pod uticajem zapadnih zemalja.

Dugoročno gledano, koridor bi mogao postati alternativa tradicionalnim putevima kroz Suecki kanal, Sredozemno more i Bosfor.

Prema zvaničnicima indijske vlade, ovaj koridor može smanjiti vreme i troškove isporuke za 30-40 posto. Mnogo je kraći od sadašnje rute koja prolazi kroz Suecki kanal i Sredozemno more.

Robi koja se transportuje kroz Suecki kanal potrebno je 45-60 dana da stigne do Evrope, u poređenju sa INSTC-ovim 25-30 dana.

Potencijal ovog koridora biće višestruk za Indiju ako se dalje poveže sa zemljama jugoistočne Azije. Ovo također može podstaći trgovinu između Evrope i jugoistočne Azije.

Visoki zvaničnik indijske vlade, koji je tražio anonimnost, rekao je da Indija trenutno zavisi od morskog puta preko Roterdama do Sankt Peterburga. Da bi se došlo do Centralne Azije, roba mora da bude usmjerena kroz Kinu, Evropu ili Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: