20 Marta, 2023

Prijava

Demonstracije protiv NATO-a u Madridu

Više hiljada ljudi demonstriralo je danas u centru Madrida tražeći raspuštanje NATO-a i mir, dva dana pred početka narednog samita Atlantske alijanse u glavnom gradu Španije.

Duga kolona sastavljena od aktivista ljevice, antikapitalista, ekologa, feminista, komunista, alterglobalista i drugih pokreta kao što su ekološki pokreti „Petak za budućnost” i „Pobuna protiv izumiranja” mirno je prošetala uz veliku policijsku pratnju da osudi održavanje narednog samita NATO u Madridu od 28. do 30. jula.

Ni jedan ministar, niti istaknuti predstavnik radikalne ljevice, članice vladajuće koalicije, nije učestvovao u maršu ne želeći da se eksponiraju dva dana pred samit, prenosi agencija Frans pres.

Među sloganima koje su demonstranti uzvikivali bili su „Ne ratu, ne NATO-u”, a više helikoptera nadlijetalo je kolonu koja se kretala jednom od glavnih avenija Madrida.

Na plakatama je pisalo „Vodite mir ne rat”, „Dosta vojne potrošnje dajte školama i bolnicama”, pored slike žene koja plače, djela Pabla Pikasa „Gernika”, jedne od najčuvenijih slika na svetu koja je postala simbol protiv rata.

Prema policiji Madrida, u manifestaciji je učestvoalo 2.200 ljudi. Organizacije nisu iznijele svoju procjenu broja učesnika.

Madrid je domaćin NATO samita iduće sedmice na kome će učestvovati američki predsjednik Biden, njegov francuski kolega Emanuel Makron i šefovi vlada Velike Britanije i Nemačke Boris Džonson i Olaf Šolc.

Glavna tema samita će biti ruska prijetnja i njena invazija na Ukrajinu početa 24. februara, prenijela je Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti