25 Aprila, 2024

Prijava

Biden odobrio milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države odobrile su novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara, izjavio je američki lider Biden nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

„Obavijestio sam ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelnskog da će SAD izdvojiti milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini što uključuje dodatno artiljerijsko naoružanje i sredstva za obalsku odbranu, kao i municiju za artiljerijsko naoružanje i napredne raketne sisteme, koji su neophodni Ukrajincima u njihovim odbrambenim operacijama u Donbasu“, istakao je Biden, a prenjela Bijela kuća.

Američki lider je još najavio da će Kijevu biti upućena i dodatna humanitarna pomoć u vrijednosti od 225 miliona dolara.

Američki predsjednik Biden saopštio je početkom juna da će Amerika uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 700 miliona dolara. Pomoć obuhvata i četiri sistema višecjevnih bacača raketa „Himars“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je s tim u vezi rekao da je Ukrajina uvjerila SAD da neće koristiti te sisteme za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: