23 Septembra, 2023

Prijava

U Kolumbiji otkriveni potonuli brodovi puni zlata

Kolumbijska mornarica koja je nadgledala mjesto brodoloma galije San Hoze otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u ponedeljak kolumbijski predsjednik Ivan Duke.

Galija San Hoze, za koju istoričari vjeruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vredno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Kartagine. Oko potencijanog vađenja potonulog broda već se decenijama vode sudski sporovi.

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkriveni su novi snimci potonule galije.
Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini – kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog istorijskog perioda, kolumbijskog rata za nezavisnost od Španije, pre otprilike 200 godina.
Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje“, izjavio je admiral Gabriel Perez.
Novi snimci sa San Hozea dali su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilji 1655. i netaknutno porculansko posuđe.
Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštititi blago, nasleđe galije San Hoze“, izjavio je predsjednik Ivan Duke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: