5 Maja, 2024

Prijava

Rusija: “Sve je dogovoreno s Kijevom i Ankarom. Ublažiti ćemo blokadu”

Ruska vlada planira da dopusti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašice.

Rusko rukovodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvjestio je pozivajući se na vladine krugove, prenosi Jutranji list.

“U teritorijalnim vodama komšijske zemlje turske vojne snage preuzeti će deminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda”, navodi se u izvještaju od ponedeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bosfora.

Ovaj korak dolazi u vreme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, a kolaps njenih isporuka nakon sukoba jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Makija Sala kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je negirao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman da olakša isporuku žita.

Očekuje se da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u srijedu u Ankari razgovara o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: