28 Septembra, 2022

Prijava

WWF Adria: Europski dan parkova poziva na razmišljanje, obnovu i povezivanje s prirodom

U znak sjećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, na današnji dan, 24. svibnja, obilježava se Europski dan parkova.

Ovaj dan za cilj ima približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o značaju prirodnih ljepota u zaštićenim područjima diljem Europe, ukazujući tako na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mjesta. Zaštićena područja idealna su mjesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom, priopćeno je iz WWF Adria.

Europski dan parkova ove godine održava se pod sloganom “Mi smo priroda” uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

“Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i poduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje bioraznolikosti, čiji je dramatični gubitak među najvećim izazovima naše globalne zajednice. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnoj razini odgovaraju opsegu globalnih ciljeva i potreban je veći napor da se bioraznolikost stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i gospodarstva. Očuvanje bioraznolikosti ključ je prema izgradnji održive budućnosti za sve”, ističe voditeljica projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije Kasandr-Zorica Dropuljić.

Predsjednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida Zoran Mrdak kazao je da je bioraznolikost pod velikim pritiskom, te da je potrebno efikasno očuvanje uz sudjelovanje svih relevantnih aktera.

“Strategija EU o biodiverzitetu za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, i Globalna strategija za biodiverzitet postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na što su se zemlje zapadnog Balkana obvezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Da bi sve ove strategije i planovi funkcionirali potreban nam je kontinuiran dijalog i jačanje regionalne suradnje u cilju zaštite prirode i visok stupanj suradnje između svih aktera”, kazao je Mrdak.

Upravo će na Zelenoj agendi za zapadni Balkan biti naglasak na zajedničkoj šestoj Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i organizacija civilnog društva koju WWF i Parkovi Dinarida organiziraju od idućeg utorka, 31. svibnja, u Sarajevu.

Ova trodnevna konferencija, pod nazivom “Regionalnom suradnjom do održivih zaštićenih područja”, uz upravljače zaštićenih područja i predstavnike relevantnih institucija u našoj regiji, prvi put će okupiti i predstavnike brojnih nevladinih organizacija koje se bave temama zaštite prirode.

Glavni cilj zajedničke konferencije je istražiti kako ojačati regionalnu suradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje bioraznolikosti na Zapadnom Balkanu i održivost zaštićenih područja. Jedan dio konferencije bit će usmjeren i na temu žena u zaštiti prirode, priopćeno je iz WWF-a Adria.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti