6 Maja, 2024

Prijava

Zašto se u Šangaju razbuktala korona dok Evropa ukida mjere

Dok većina evropskih država ukida mjere protiv širenja korona virusa ili to najavljuje za početak sljedećeg mjeseca, kineski Šangaj našao se u žarištu novog talasa pandemije, najjačeg od njenog početka krajem 2019. godine. Vlasti su dalje širenje bolesti pokušale da spriječe strogim mjerama kao što su zaključavanje grada uslijhed čega je došlo do problema u snabdevanju hranom, ili odvajanjem zaražene djece od roditelja, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

Kina je specifična po mnogim stvarima, ne odustaju od nulte tolerancije ka virusu, bez obzira što imaju asimptomatske slučajeve. Kod njih se stariji nisu vakcinisali. Za razliku od ostatka svijeta gdje su stariji bili najrevnosniji u vakcinaciji. Kod Kineza 100.000 miliona starijih je nevakcinisano, a kod starijih i omikron može da se iskomplikuje. Mislim da je to razlog za zatvaranje.

Zaključio je da ipak ne možete biti toliko surovi kao da je smrtnost 50 posto i napomenuo da oni dok su u izolaciji primaju platu 100 posto i država obezbjeđuje hranu svima po stanovima, što u BiH ne bi bilo moguće sprovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: