22 Aprila, 2024

Prijava

Ruske televizije: Vagner je dobio 8,8 milijardi eura javnog novca a Prigožin je zbog toga izgubio razum

,Ruska državna televizija optužila je danas šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina da je „izgubio razum” pošto je primio milijarde javnog novca.

Agencija Frans pres ocijenila je da takav stav ilustruje novi narativ ruske vlade o Vagneru nakon nedavne neuspjele pobune.

„Prigožin je izgubio razum zbog velikih suma novca”, izjavio je voditelj Dmitrij Kiseljev tokom svoje redovne emisije u nedelju.

Kiseljev je rekao da Prigožin ima osjećaj da mu je sve dozvoljeno još od operacija Vagnera u Siriji i Africi. Dodao je da je taj osjećaj pojačan kod Prigožina kad su njegovi borci zauzeli ukrajinske gradove Soledar i Bahmut.

„Mislio je da može da se suprotstavi i ruskom Ministarstvu odbrane, i državi i lično predsjedniku (Vladimiru Putinu)”, rekao je novinar.

Kiseljev je bez pružanja dokaza rekao da je Vagner dobio 858 milijardi rubalja (8,8 milijardi evra) javnog novca.

Jedan od glavnih faktora pobune grupe Vagner bilo je odbijanje ruskog Ministarstva odbrane da „produži unosne ugovore” potpisane sa ketering grupom Konkord koju posjeduje Prigožin, rekao je novinar.

Pobuna grupe prošle sedmice uzdrmala je ruske vlasti usred rata u Ukrajini. Plaćenici su tokom nekoliko sati zauzeli štab ruske vojske u Rostovu na Donu i krenuli ka Moskvi.

Pobuna je okončana dogovorom o odlasku Prigožina u Belorusiju. Nisu najavljene nikakve kazne protiv boraca grupe, ali se čini da je neizvjesna budućnost poslovanja Prigožina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: