26 Maja, 2024

Prijava

Naučnici utvrdili: Mame delfini tepaju svojim mladuncima

Kada se ljudi obraćaju bebi ili djetetu oni im tepaju, a delfini, prema svemu sudeći imaju sličan način komunikacije sa svojim mladuncima, navodi se u studiji morskih biologa u SAD.

Rezultati studije koju su sproveli eksperti tokom istraživanja na Floridi pokazali su da majke delfina mijenjaju tonalitet svoje komunikacije, koriste neku vrstu visokotonskog zviždanja kada šalju poruke svojim mladuncima, prenio je AP.
Istraživači su snimili i uporedili karakteristične zvižduke 19 majki delfina na Floridi dok su bile u pratnji svog potomstva, kao i u situacijama kada su plivale same ili sa drugim odraslim jedinkama.
Delfini koriste svoje specifične zvižduke da bi pratili jedni druge. Kao da povremeno obavještavaju druge delfine o lokaciji na kojoj se nalaze“, objašnjava koautorka studije Lejla Sajig, morska biološkinja iz Okeanografskog instituta Vuds Hol u ​​Masačusetsu.
U studiji objavljenoj u časopisu “Projekti nacionalne naučne akademije” navodi se da je frekvencija zviždanja tokom komunikacije sa mladuncima viša nego ona koja se koristi u komunikaciji sa odraslim delfinima.
Navodi se da otkrivanje ovih podataka nije bio nimalo jednostavan posao, s obzirom na to da su, između ostalog, naučnici istim ženskim jedinkama delfina tokom tri decenije morali da u više navrata ugrađuju specijalne mikrofone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: