27 Maja, 2024

Prijava

Kako je „Vagner”napustio Rostov, dan nakon pobune u Rusiji sve se vraća u normalu

Nakon 24 sata napete situacije u Rusiji koju je izazvala pobuna jedinica grupe „Vagner”, situacija se smiruje. Barikade koje si bile podignute duž autoputeva koji vode ka Moskvi i Rostovu na Donu se uklanjaju i saobraćaj opet počinje normalno da funkcioniše.

Konvoj sa tehnikom i pripadnicima grupe Vagner napustio je teritoriju Rostova na Donu u nedelju navečer, napisao je na Telegramu gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev.

Prema njegovim riječima, kolona je napustila grad i uputila se u svoje baze.

„Zahvalan sam svima koji su u ovim vanrednim uslovima obezbijedili dobro koordiniran rad vitalnih sistema u Rostovu na Donu i širom Rostovske oblasti”, rekao je gubernator.

Situacija u centru Rostova na Donu se normalizovala do ponoći. U potpunosti je obnovljeno kretanje civilnog transporta na putevima. Ljudi se slobodno kreću po gradu.

Kako su naveli u administraciji grada, vojna tehnika „Vagnera” je oštetila oko 10.0000 kvadratnih metara asfalta koji će biti popravljen u naredna dva dana.

“Vagner” se postepeno povlači i iz Voronješke oblasti.

Vlasti Krasnodarskog kraja, Kaluške i Lipecke oblasti također su počele da ukidaju ograničenja. Očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja tokom dana.

Što se tiče režima kontraterorističe operacije koji je uveden u Moskvi, očekuje se da će i on uskoro biti ukinut.

Sve vreme dok je trajala napetost, ruski predsjednik se nalazio u Kremlju, gdje je obavljao tekuće radne obaveze.

Mitropolit stavropoljski i nevinomiski Kiril (Pokrovski), predsednik odeljenja Sinoda za saradnju sa oružanim snagama i policijom Ruske pravoslavne crkve, rekao je Sputnjiku da Ruska pravoslavna crkva zahvaljuje Gospodu što je okončao veoma opasnu situaciju u koju se zemlja našla i da je pokazala da društvo ne prihvata građanske sukobe.

„Hvala Bogu na okončanju ove nevjerovatno opasne situacije u kojoj smo se našli naša zemlja i svi mi. Pored straha, vidjeli smo kako se ceo narod ujedinio… Zajedno sa našim herojima na prvoj liniji fronta moramo pobijediti i nastaviti da gradimo našu veliku zemlju”, rekao je mitropolit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: