24 Septembra, 2023

Prijava

Primamljivo: Irska daje po 80.000 eura ko želi da se preseli da živi na neko od 23 ostrva

Irska je odredila 23 ostrva, od kojih nijedno nije povezano mostovima s kopnom, na kojima će vlada plaćati ljudima da – žive.

Irska želi da poveća broj stanovnika u udaljenim zajednicama i na ostrvima, pa je pokrenula projekt “Our Living Islands”, koji zainteresovanim nudi iznos od 80.000 evra ako se odluče da žive na nekom od udaljenih ostrva, piše poslovni.hr.
Međutim, velikodušna podrška od 80.000 evra mora se iskoristiti za obnovu građevina na zemljištu, kao što su radovi na izolaciji, strukturalna poboljšanja i preuređenje.
Kampanja počinje 1. jula, a kako bi ispunili kriterijume, potencijalni stanovnici moraju da kupe ili već posjeduju nekretninu na jednom od ostrva. Zgrada mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti prazna najmanje dvije godine.
Cilj ove politike je da osigura da održive zajednice mogu nastaviti da žive i napreduju na udaljenim ostrvima još mnogo godina“, saopštili su iz irske vlade.
Slična kampanja već postoji na kopnu, ali su iznosi koji se nude za dogradnju kuće na jednom od irskih ostrva veći kako bi se pokrili povećani troškovi, koji su posljedica manje razvijene infrastrukture.
Neke od lokacija uključuju Aranmor na obali okruga Donegal, s prostranstvima zlatnog pijeska i stenovitim liticama, ili ostrvo Kler na obali okruga Majo, raj za planinare sa samo 160 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: