7 Decembra, 2023

Prijava

VIDEO: Lobanje i šljemovi nacističkih vojnika u mulju Dnjepra nakon rušenja brane u Novoj Kahovki

Pražnjenje ogromnog rezervoara uz Dnjepar, koje je nastupilo kao rezultat rušenja brane u Novoj Kahovki prošle sedmice, dovelo je do otkrivanja ostataka njemačkih vojnika.

Ovi ostaci su podsjetnik da se tu odigrala jedna od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata.
Snimci koji su se pojavili sa jedne i druge strane Dnjepra gdje se nalazio ogroman rezervoar pokazuju lobanje sa šljemovima na glavi u mulju.
Istoričari vjeruju da se radi o ostacima vojnika koji su poginuli u velikoj bici prije 80 godina.
Bitka na Dnjepru bila je jedna od najvećih sovjetskih ofanzivnih operacija u Drugom svetskom ratu i odlučujuća pobjeda na Istočnom frontu.
Sovjetski protivnapad na njemačku armiju uključivao je više od šest miliona vojnika. Krajem 1943. cilj ofanzive Crvene armije bio je Nikopolj sa desne strane rijeke, oko kog su se nalazili veliki rudnici.
Vermaht je organizovao odbranu sa druge strane rijeke, ali grupa armija “Jug” i “Centar” nisu uspele da izdrže ofanzivu sovjetskih trupa jugozapadnog fronta, koje je predvodio maršal Rodion Malinovski. Nijemci su bili primorani da se povuku i napuste grad u februaru 1944. godine.
Andri Solonec, istoričar iz Nacionalnog muzeja Ukrajine u Drugom svetskom ratu, kaže da su se sovjetski gubici kretali između 30 i 60 hiljada vojnika, dok su njemačke i rumunske trupe pretrpjele oko 20.000 gubitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: