23 Aprila, 2024

Prijava

„Telegraf”: Zapad da se pripremi za pobjedu Rusije u Ukrajini

Pobjeda Rusije u Ukrajini, koju podržava Zapad, potkopaće samo postojanje NATO-a, piše kolumnista britanskog “Telegrafa” Ričard Kemp. Prema njegovim riječima, šanse za pobjedu više nisu na strani Kijeva.

Ranije je predsjednik Vladimir Putin objavio početak kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Ipak, kako je naglasio Putin, ukrajinske snage nisu uspele da ostvare postavljene ciljeve ni u jednom od borbenih područja, trpeći katastrofalne gubitke na svim pravcima.

Oni koji su očekivali munjevit proboj sada su razočarani, primjećuje britanski novinar. Ovo nisu njemački oklopi protiv poljske konjice, niti demoralisane iračke snage, u zastarjelim tenkovima koje su osjećale strahopoštovanje i šok pred američkim snagama.

Umjesto toga, vidimo nešto što je bliže iscrpljujućem stilu ratovanja, sa ukrajinskim snagama koje bezuspešno napadaju snažno utvrđene linije ruske odbrane, navodi Kemp.

U ratu, operacije rijetko idu po planu, a šanse da Kijev doživi poraz naglo rastu. Ruski general Valerij Gerasimov imao je dovoljno vremena i resursa da pripremi efikasnu odbranu u više linija, primjećuje kolumnista. Osim toga, Rusi imaju brojčanu superiornost u svemu, od ljudstva i tenkova, sve do artiljerije.

Konačno, Rusija ima i premoć u vazduhu. Svaka sila koje je pokretala ofanzivu, još od Drugog svetskog rata, uspjevala je samo uz vazdušnu premoć, prenosi RT Balkan.

Ukrajinci to nemaju, a već smo vidjeli efekte toga na snimcima sa bojnog polja, koji pokazuju borbena vozila “bredli”, isporučena iz Amerike, i njemačke tenkove “leopard 2”, koje uništavaju jurišni helikopteri.

“Jedno je sigurno”, nastavlja kolumnista, ukrajinska pobjeda je daleko od zagarantovane. Ovu zabrinutost već možemo vidjeti u upozorenjima koja stižu iz Bijele kuće”.

Sve u svemu, na samitu NATO-a u Vilnjusu sledećeg mjeseca članice Sjevernoatlantske alijanse mogle bi da se suoče sa neuspjehom. Tamo će sigurno biti mnogo nesigurnih glasova. Oni koji ni ranije nisu bili voljni da pošalju oružje Kijevu, imati će novi izgovor: Ukrajina nema borbenu moć da ostvari pobjedu.

Pored toga, postoji i opasnost od toga da će lideri poput Emanuela Makrona i Olafa Šolca obnoviti pritisak na Kijev do kraja ove godine postigne mirovni sporazum. Kolebanje te vrste u Evropi potkopalo bi Bajdenovu poziciju u Kongresu, sa izgledima da republikanci u Predstavničkom domu onemoguće buduće finansiranje Ukrajine.

Kako zaključuje Telegraf”, lideri u Vilnjusu bi “trebalo da se zapitaju: ako Ukrajina ni sa Atlantskim savezom iza sebe ne može da pobjedi, koja je onda svrha postojanja NATO-a?”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: