23 Aprila, 2024

Prijava

Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati

Postojalo je vrijeme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo.

Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.
Novo istraživanje o “dosadnoj milijardi”, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.
Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.
U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.
Tokom vremena, Mjesec je ‘ukrao’ Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje“, pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.
Kao rezultat Mesečevog “bježanja”, Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primjete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.
Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.
Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procjenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: