14 Aprila, 2024

Prijava

Dobro je što su Kina i SAD postigle dogovore po određenim pitanjima

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je danas povodom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je „veoma dobro” da su dvije strane načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima”.

Međutim, kako je prenio BBBC, on nije objasnio o čemu je riječ, pa nije jasno na šta je konkretno mislio.

Ovo je objavljeno u dvominutnom videu sa sastanka, koji su objavili kineski državni međi.

Jedini dogovori koji su dosad objavljeni tokom Blinkenove posjete Pekingu su planovi da kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang otputuje u SAD, kao i da će biti više letova i kulturne razmene između dvije države.

Si je, također, opisao Blinkenove jučerašnje susrete sa vodećim kineskim zvaničnicima iz ministarstva spoljnih poslova, Vang Jijem i Ćinom „iskrenim i dubokim”.

Kineski predsjednik je rekao da se nada da će Blinken pružiti „pozitivniji doprinos” stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

„Odnosi dvije države treba da budu bazirani na obostranom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete, gospodine Blinken, tokom posjete dati pozitivniji doprinos u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa”, istakao je Si Đinping, prenosi Tanjug.

Blinken se još nije oglasio.

Zasad se pojavio snimak sastanka Sija i Blinkena u Velikoj narodnoj sali u Pekingu.

„Kineska strana je jasno predstavila svoju poziciju i dve strane su se dogovorile da slede zajedničko razumjevanje koje smo predsjednik Bajden i ja postigli na Baliju”, rekao je Si, aludirajući se na sastanak sa samita G20 prošlog novembra.

međuvremenu, sastanak Blinkena i Sija završen je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: