23 Aprila, 2024

Prijava

Britanski zvaničnici: I ukrajinska i ruska strana trpe teške gubitke

Rusija i Ukrajina trpe velike vojne gubitke u vrijeme kada se Ukrajina bori da potisne snage Kremlja iz okupiranih teritorija u ranim fazama kontraofanzive, rekli su danas britanski zvaničnici.

Ruski gubici su vjerovatno na najvišem nivou od vrhunca borbe za Bahmut u martu, rekli su britanski vojni zvaničnici u svojoj redovnoj procjeni.

Prema britanskoj obavještajnoj službi najintenzivnije borbe usmjerene su na jugoistočnu provinciju Zaporožje, oko Bahmuta i dalje zapadno u ukrajinskoj istočnoj provinciji Donjeck. Dok se navodi da je Ukrajina u ofanzivi u ovim oblastima malo napredovala, i da ruske snage vode „relativno efikasne defanzivne operacije” na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je u redovnom izvještaju jutros navela da je u toku prethodna 24 časa Rusija izvela 43 vazdušna napada, četiri raketna napada i 51 napad iz višecjevnih raketnih bacača.

Prema saopštenju ukrajinskog generalštaba Rusija nastavlja da koncentriše napore na ofanzivne operacije na istoku Ukraijne i usmjerava napade oko Bahmuta, Avdivke, Marinike i Limana u provinciji Donjeck gdje je bilo 26 borbenih okršaja.

Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da su poginula dva civila, a tri su ranjena tokom prethodnog dana.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da su ruske snage takođe pokrenule vazdušne udare na druge oblasti na istoku i jugu zemlje.

Jedan civil je ubijen a četiri su ranjena u provinciji Herson kao posledica ruskih napada, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dok je regionalni guverner Zaporožja Jurij Malaško rekao da je jedna osoba ranjena u ruskim napadima u kojima je pogođeno 20 mjesta u toj oblasti.

Vladimir Rogov, zvaničnik uprave koju je postavila Moskva u delimično okupiranoj oblasti Zaporožja, rekao je danas da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad selom Pjatihaktijem na bojnom polju Zaporožja.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici upozorili su da bi mogla dugo da traje ukrajinska kontraofanziva da izbaci ruske snage iz okupiranih oblasti, uz upotrebu naprednog oružja koje im je dao Zapad u napadima duž linije fronta duge 1.000 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: