22 Aprila, 2024

Prijava

BiH mjesto susreta najviših dužnosnika prijateljskih i važnih zemalja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izrazio je žaljenje što se bh. diplomatija poigravala sa BiH te, kako kaže,  ostavila blijedu sliku gdje god je došao.

Konaković je danas na pres-konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova kazao da je BiH imala dosta propuštenih prilika.

– Tamo gdje se govorilo o BiH, nas nije bilo. Ljudi su iznenađeni da postoji ministarstvo i koalicija koja se na normalan način bavi svojim poslom – istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo što uspijeva da popravlja sliku o BiH te je kazao da su u osam dana imali sastanke sa sekretarom SAD-a, šeficom njemačke diplomatije, dužnosnicima Velike Britanije i Saudijske Arabije.

Ocijenio je da trenutno traje jedan od najdinamičnijih perioda u MVP-u od kad postoji, ali da je vrlo važno da je proces dvosmjeran.

Istakao je da je BiH mjesto u kojem se susreću najviši dužnosnici prijateljskih i važnih zemalja.

Između ostalog, referirao se na sastanak s ministrom trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se desio nakon zvanične posjete ministra vanjskih poslova te države.

Konaković je istakao da je ta posjeta uslijedila nakon 14 godina nepostojanja nivoa odnosa između BiH i Emirata, što je nanijelo veliku štetu.

Dodao je da su na sastanku osigurali kontakt sa realnim sektorom BiH, te da su predstavili nekoliko projekata.

Naglasio je i važnost njegove posjete Belgiji, na kojoj je najavljeno otvaranje ambasade Belgije u BiH, kao i posjetu konferenciji Globsec u Bratislavi.

Pojasnio je da je na toj konferenciji predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poslala poruke koje su potvrda prihvatanja novih odnosa EU sa zemljama zapadnog Balkana.

– Zatražili smo razumijevanje od EU za ovaj teški i dugotrajni proces reformi koje  su dugoročno važne za BiH. Ali treba nam drugačiji pristup. Ta poruka iz Bratislave je rezultat naših lobiranja i to je uspjeh diplomatije – kazao je.

Podsjetio je i na njegovu posjetu Velikoj Britaniji, kao i Njemačkoj, koja je ključni ekonomski partner BiH.

Također je spomenuo službenu posjetu Rijadu u Saudijskoj Arabiji na konferenciji „Borba protiv ISIL-a“, gdje je ručao sa  američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom.

Tvrdi da je Blinken vrlo upućen u stanje u BiH  te da je impresioniran njegovim poznavanjem prilika u BiH do u detalje.

– Mnogo smo razgovarali o BiH o vrlo važnim temama i čuli smo ohrabrujuće poruke podrške za BiH. Vrlo brzo ćemo se uputiti prema SAD-u, kao i na sjednicu Generalne skupštine – kazao je.

Konaković je također istakao da će naredne sedmice zvanično pokrenuti inicijativu za ukidanje viza za turiste iz Saudijske Arabije, bar parcijalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: