23 Aprila, 2024

Prijava

Šta je taurin, ima li veze s bikovim testisima i zašto je u energetskim pićima?

Ako ste ljubitelj energetskih pića, sigurno ste čuli za taurin. Osim kofeina i vitamina, mnoga energetska pića sadrže ovu aminokiselinu. Ali šta je tačno taurin i koliko je bezbjedan za konzumaciju?

Šta je taurin?
Možda ste čuli za taurin zbog zanimljivih glasina o tome gdje ga Red Bull nabavlja, ali ova kompanija je potvrdila kako njihov taurin nema veze s bikovima i njihovim testisima. To je aminokiselina koja učestvuje u brojnim procesima u ćelijama tijela, kao što su proizvodnja energije, obrada žuči i regulacija ravnoteže tečnosti.
Neka istraživanja ukazuju na to da taurin može biti dobar za srce, ali naučnici uglavnom smatraju kako prvenstveno pomaže u održavanju energije u našim ćelijama. U ljudskom tijelu se prirodno nalazi u očima, mozgu i srcu, a visok nivo taurina se može pronaći u hrani bogatoj bjelančevinama, poput mesa i morskih plodova.
Taurin u energetskim pićima
Ali zašto se taurin koristi u energetskim pićima? Jedna studija iz 2018. godine o taurinu kao terapeutskom faktoru istakla je mnoge njegove funkcije kao razlog za korištenje u energetskim napicima, dodacima ishrani i formulama za novorođenčad.
Prema toj studiji, taurin može smanjiti aktivnost neurotransmiterskih receptora, što može izazvati umirujući efekat. To može biti korisno prilikom konzumacije energetskih napitaka koji sadrže stimulativne sastojke poput kofeina i visokih doza vitamina B.
Nuspojave taurina
Taurin je relativno siguran čak i u visokim dozama i rastvara se u vodi, tako da ne ostaje dugo u tijelu. Naučnici danas nisu posebno zabrinuti oko sigurnosti taurina koji se koristi u energetskim pićima, jer proizvođači moraju da slede smjernice o maksimalnim dozama.
Iako taurin u energetskim napicima vjerovatno neće prouzrokovati probleme, Klinika Mejo napominje da ostali sastojci, poput kofeina, šećera i biljnih ekstrakata, mogu biti problematični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: