22 Maja, 2024

Prijava

Kiša zaljeva trava raste: Kako izabrati kosilicu za vašu baštu?

Pravilan izbor kosačice nije uvijek jednostavan, te ukoliko nemate prave informacije ili ne sagledate sve aspekte kupovine, možete lako da napravite grešku.

S tim u vezi, prilikom kupovine kosačice, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko odlučujućih faktora. Svakako, prva stvar koju treba uzeti u obzir je površina travnjaka. Zatim tu su i nagib travnjaka, frekvencija košenja, zahtjev za dodatnim funkcionalnostima kosilice, održavanje i naravno iznos koji ste spremni da izdvojite za kupovinu kosačice.

Opšte je poznato pravilo da ukoliko imate velike travnate površine, potrebna vam je motorna kosačica. Motorne kosilice su otporne, te u stanju da pokose velike površine, ali isto tako imaju i svoje mane. Motorne kosačice zahtjevaju upotrebu benzina i ulja, samim tim ispuštaju štetne izduvne gasove, neophodno im je redovno servisiranje i pražnjenje rezervoara nakon svake sezone. One mogu da budu teške i glomazne, a pored toga su bučne i nisu predviđene za košenje pod nagibom.

Sa druge strane, električne kosačice nemaju mane motornih, ali su ograničene kablom, a često i samom snagom motora. Predviđene su za košenje manjih i srednjih travnjaka, pa za mnoge predstavljaju savršen izbor. Lakše su od motornih, ne zahtjevaju redovno održavanje, mogu da kose pod nagibom, npr. košenje kanala.
Njihova najveća mana je kabl. Uz kupovinu električne kosačice morate da obezbjedite i dovoljno dug produžni kabl da bi ste pokosili svaki ćošak dvorišta, a pored toga kabl smeta prilikom košenja i neretko se desi da se presječe prilikom rada u dvorištu.
Novi trendovi za lakše održavanje dvorišta
Svetski trendovi u sferi baštenskog alata i opreme idu ka upotrebi jedne baterije za više alata.
Teži se praktičnijoj upotrebi i lakšem alatu koji podjednako mogu da koriste svi članovi domaćinstva, bez kablova, štetnih izduvnih gasova, buke i potrošnje goriva i ulja. Ovi zahtjevi su doveli do otkrića akumulatorskog baštenskog alata, između ostalog i akumulatorskih kosačica.
Akumulatorske kosačice eliminišu mane motornih i električnih kosačica, a posjeduju dovoljnu snagu i autonomiju da se izbore sa zahtjevnijim travnjacima.
Ako vam smeta kabl električne kosačice ili buka i održavanje motorne, aakumulatorske kosačice ne ispuštaju izduvne gasove, ne zahtevaju kablove, ulje, gorivo, kao ni posebno održavanje. Rade pomoću Li-Ion baterija koje se jednostavno montiraju na sam uređaj.

Akumulatorske kosačice su lagane, jednostavne za upotrebu, a posjeduju dovoljnu snagu da vaš travnjak bude uredan. Predviđene su za košenje manjih i srednjih travnjaka, nemaju mane motornih, a ni kabl kao električne kosačice, pa će vaše svako košenje biti pravo uživanje bez napora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: