24 Maja, 2024

Prijava

Dobre vijesti iz Energodara – ima dovoljno vode za hlađenje reaktora

Konvoj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA sa generalnim direktorom Rafaelom Grosijem morao je da se zaustavi na nekoliko minuta u povratku na teritoriju pod kontrolom Kijeva zbog pucnjave u toj oblasti, ali delegacija nije bila u neposrednoj opasnosti, saopštio je Rojtersu portparol IAEA.

„Konvoj je zaustavljen i nekoliko minuta se jasno čula pucnjava, ali konvoj nije bio u neposrednoj opasnosti. IAEA nema drugih informacija o incidentu”, rekao je portparol.

Zvaničnik ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom Renat Karča rekao je za TASS u četvrtak da su oružane snage Ukrajine prekršile primirje i otvorile vatru kada se misija IAEA vraćala na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

Prema njegovim riječima, tim IAEA je morao kratko da sačeka, ali je Grosi već stigao u grad Zaporožje. U konvoju nije bilo povrijeđenih.

Karča je naglasio da je Kijev garantovao da će prekid vatre biti na snazi do 18:00 časova ali su ukrajinske trupe počele da pucaju prije nego što je ovaj period istekao.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi saopštio je u četvrtak da su preduzete „brojne mjere” za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

On je, tokom posjete nuklearki, nakon rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocijenio da je situacija u Zaporožju „ozbiljna”, ali da je nivo rashladne vode dovoljan, prenosi Rojters. Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

Ta najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi od marta 2022. je pod kontrolom ruskih snaga. Nuklearka je u blizini prve linije fronta, a ukrajinska i ruska strana se međusobno optužuju za granatiranje teritorije na kojoj se ona nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: