22 Maja, 2024

Prijava

Ljeto u Tuzli 2023 – Predstava ‘Proba’ autora Irfana Horozovića u produkciji Teatra kabare Tuzla

Grad Tuzla realizira, i ove godine, tradicionalnu manifestaciju ”Ljeto u Tuzli”, a Teatar kabare Tuzla sudjeluje sa predstavom ”Proba”, autora Irfana Horozovića. Predstava je premijerno izvedena u okviru međunarodnog festivala TKT Fest 2022., na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla gdje je Teatar nastavio dvadesetogodišnji rad.

Pod sponzorstvom Grada Tuzla, planirana su tri izvođenja predstave na nekoliko lokacija. Kako je najavljeno, izvođenje predstave u Društvenom domu Gornja Tuzla planirano je za subotu 17. juni, u Švedskoj kući solidarnosti Gornja Lipnica za ponedjeljak 19. juna, a na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla u petak, 23. juna. Predstave, u svim navedenim terminima, su s početkom u 19.30 sati, a ulaz za sva igranja je besplatan.

– Ta predstava govori o onima koji su uspjeli da prežive rat u BiH, u Sarajevu, ali svoj pakao nose uvijek sa sobom ma gdje se nalazili. To je priča o običnim ljudima, njihovim životnim pričama, njihovim traumama. U toj drami život se pretvara u san, u strašan san, u vječnost koja neće biti završena. Predstavu su režirali Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović. Za scenografiju, rekvizitu i dizajn prostora zaslužan je Enver Hasić. Saradnik za muziku je Adnan Džekić, dok je dizajn plakata izradio Damir Pirić. U predstavi igraju Ivana Milosavljević i Damir Altumbabić – navodi se.

Kako kaže direktorica Teatra Ivana Milosavljević, prošle godine Teatar je bio na prijelomnoj tački postojanja.

– Uz podršku gradske uprave i Centra za kulturu Tuzla, Teatar je pronašao svoj scenski prostor na kojem želi ostvariti ciljeve i misiju postojanja, ali i upotpuniti kulturni sadržaj u samom gradu. Uz naše dosad realizirane projekte doprinijeli smo osnaživanju djece i mladih. Angažirali smo stručne saradnike koji su, u oblasti očuvanja mentalnog zdravlja kroz preventivne programe, obrađivali teme nasilja među mladima ali i pružali psihosocijalnu podršku kroz psihoedukativne radionice. Repertoarskim predstavama održali smo kontinuitet u radu i ostvarili suradnju sa drugim organizacijama u zemlji i regionu – kazala je, navode iz Teatra Kabare Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: