25 Maja, 2024

Prijava

‘Ciao Silvio’: Italija se državnim ispraćajem oprostila od Silvija Berlusconija

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u srijedu je odata počast na državnoj sahrani organizovanoj u katedrali Duomo u Milanu, dok je u Italiji dan žalosti.

Hiljade ljudi ispred katedrale su po italijanskom običaju aplaudirale kada je kovčeg sa tijelom Berlusconija prekriven cvijećem unijet u katedralu gdje je bila poslovna i politička elita, uključujući šefa države, premijerku i tri bivša premijera.

Osamdesetšestogodišnji milijarder umro je u ponedjeljak od leukemije.

Na posljednjem ispraćaju bili su predsjednik Sergio Mattarella, šefica vlade Giorgia Meloni i dvojica potpredsjednika vlade Matteo Salvini i Antonio Tajani – broj dva njegove stranke Naprijed Italija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Uz državni ispraćaj u srijedu je u Italiji proglašen i dan žalosti, što međutim nije po ukusu svih Italijana.

– Državni sprovod je planiran i to je u redu, ali nacionalna žalost za osobom koja izaziva podjele kao što je Silvio Berlusconi čini mi se neprikladnim izborom – izjavila je Rosy Bindi, bivša ljevičarska ministrica u vladi Romana Prodija (2006.-2008.) na javnom radiju.

Silvio Berlusconi, milijarder sklon skandalima, dominirao je italijanskom politikom, biznisom i nogometom najmanje tri desetljeća.

Osim što je četiri puta bio talijanski premijer, Berlusconi je posjedovao poslovno carstvo uključujući medijsku grupu MFE te nogometne klubove AC Milan od 1986. do 2017. i AC Monzu od 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: