14 Aprila, 2024

Prijava

Abas zahvalio predsjedniku Kine na podršci Palestincima da povrate svoja nacionalna prava

Palestinski lider Mahmud Abas danas se zahvalio kineskom predsjedniku Si Đinpingu na političkoj podršci koju Peking pruža palestinskom narodu u njegovim naporima da povrati svoja legitimna nacionalna prava i ostvari svoju slobodu i nezavisnost.

Prilikom posjete Pekingu, povodom 35 godina diplomatskih odnosa Kine i Palestine, Abas je Sija obavijestio o tekućoj izraelskoj okupaciji i jednostranim mjerama izraelskih vlasti koje se ogledaju u intenziviranju naseljavanja Zapadne obale, svakodnevnim ubistvima, skrnavljenju hrišćanskih i islamskih svetinja u Jerusalimu i nepoštovanju potpisanih sporazuma, prenosi palestinska agencija WAFA.

Dvojica lidera su razgovarala i o političkim i diplomatskim naporima vezanim za prikupljanje međunarodne podrške Palestini da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Abas je ponovio da Palestina i dalje čvrsto podržava princip jedne Kine, kao i da će nastaviti da unapređuje saradnju sa Kinom u svim oblastima.

Kineski predsjednik je tokom sastanka izjavio da je Peking voljan da pomogne Palestincima u mirovnom procesu sa Izraelom i postizanju unutrašnjeg pomirenja, te da osnovno rešenje za palestinsko pitanje leži u uspostavljanju nezavisne palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao njegovim glavnim gradom.

„Kina je svo vrijeme čvrsto podržavala pravedni cilj palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava”, poručio je predsjednik Kine, prenosi Tanjug.

On je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da poveća razvojnu i humanitarnu pomoć Palestincima, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: