22 Aprila, 2024

Prijava

Zašto je Legija stranaca na strani Rusije ?

Bivši borac francuske Legije stranaca iz Ukrajine Mihail Žerdin optužio je rukovodstvo te vojne jedinice da podržava proruske stavove i ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše francuski list „Liberasion”.

“Putinovi navijači su postali neka vrsta sekte u Legiji. Mi moramo da se pročistimo”, rekao je Žerdin govoreći o razlozima njegovog otpuštanja iz Legije.

On je napomenuo da je atmosfera u toj profesionalnoj vojnoj jedinici postala napeta 2014. godine, kada su neki vojnici pozdravili prisajedinjenje Krima Rusiji.

Bivši legionar je svoje otpuštanje objasnio proruskim osjećanjima u legiji, uključujući i vođe puka u kojem je služio. A sovjetski i ruski atributi, uključujući i one sa likom predsjednika Putina i bivšeg sovjetskog lidera Staljina, veoma su popularni kod vojnika Legije.

Prema Žerdinovim riječima, njegovi pokušaji da se otarasi zastave Novorusije u klubu Legije doveli su do komplikacija u odnosima sa komandantom puka.

“Shvatio sam da je proruski orijentisan”, tvrdi bivši legionar u članku.

Situacija se konačno promijenila sa početkom rata u Ukrajini, kada je jednom broju ukrajinskih legionara dozvoljeno da odu kući da riješe porodična pitanja. Žerdin smatra da mu rukovodstvo namerno nije dalo potrebna dokumenta, pa nije mogao da se vrati na vreme, zbog čega je uhapšen u Francuskoj.

Pokušaji da nastavi da služi u Legiji nisu donijeli rezultate, a ugovor sa njim je raskinut.

Žerdin je služio u francuskoj Legiji stranaca od 2011. godine. Učestvovao je u operacijama u Africi, a karijeru nastavio kao pukovski kuhar. Godine 2022. ugovor sa Žerdinom je raskinut zbog jasnog nepovjerenja u komandu legionara.

Istovremeno, satirični žurnal “Canard enchaine” objavio je da je do otkaza došlo zbog činjenice da je prekuhao hamburgere dok je radio u kuhinji.

Žerdin je rekao da namerava da sudskim putem zatraži odštetu.

U francuskoj Legiji stranaca služi nekoliko hiljada ljudi iz više od 100 zemalja sveta, a minimalni ugovor je na pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: