24 Septembra, 2023

Prijava

WSJ: Amerika se sprema da pošalje Ukrajini tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom

Administracija SAD-a na čelu s predsjednikom Bidenom će najverovatnije da snabdije Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom, nakon višesedmične interne debate o tome kako opremiti tenkove „abrams” koje Vašington šalje Kijevu, tvrde zvaničnici SAD.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je za „WSJ“ da izgleda da nema većih prepreka za odobrenje ove municije.

Pentagon je zahtjevao da tenkovi „abrams” koje SAD šalju Ukrajini budu naoružani municijom s osiromašenim uranijumom koje redovno koristi američka vojska i koji su „veoma efikasni protiv ruskih tenkova”. Ispaljen velikom brzinom, ovaj projektil je u stanju da probije prednji oklop ruskog tenka sa udaljenosti, dodaje se.

„Projektil pogađa kao teretni voz. Veoma je dug i gust. Dakle, s velikom kinetičkom energijom udara određenu tačku neprijateljskog oklopnog vozila” rekao je Skot Boston, vojni analitičar Rend korporacije i bivši pripadnik artiljerije.

O ovom prijedlogu se raspravljalo u Bijeloj kući čiji su neki zvaničnici izrazili zabrinutost da bi slanje ove municije moglo da izloži Vašington opasnim kritikama da pruža oružje koje može da nosi rizik po zdravlje i životnu sredinu.

Nedavno su se Britanci sami odali da radiokativnu municiju će poslati Ukrajini, ali je u svijetu to odjeknulo alarmantno i upozoravajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: