6 Decembra, 2023

Prijava

VIDEO: Otcijepio se od SAD, osnovao svoju “državu”, proglasio se sultanom i zabranio kroksice i satove

Jednom radijskom voditelju i strastvenom avanturisti iz Amerike koji je proputovao gotovo cijeli svijet, ponestalo je novih turističkih atrakcija koje bi mogao da posjeti, pa je odlučio da je sam napravi.

Rendi Vilijams, DJ iz San Dijega, osnovao je “državu” Sloudžemastan u kalifornijskoj pustinji, kojoj je ime dao po svojoj radio emisiji, a sada se nada da će dobiti i međunarodno priznanje.
Vilijams čija zemlja ima oko 400 ari, proglasio je njenu nezavisnost od Sjedinjenih Američkih Država 1. decembra 2021. godine i to u radijskom prijenosu uživo iz “prijestonice” Dublandije, a sebe za njenog sultana, iako je još daleko od toga da se i zakonski otcijepi od ostatka SAD.
Za sebe je rekao da je diktator i čak je donio nekoliko neobičnih zakona, poput zabrane nošenja popularnih kroksica, piše CNN, a prenosi Euronews
Republika Sloudžemastan ima već 500 registrovanih stanovnika, a još 4.500 čeka da dobije državljanstvo. Sada Vilijams poziva ljude iz cijelog sveta da turistički posjete njegovu državu.
Iako praktično nema nikakvu infrastrukturu, voditelj je postavio veliki znak “Dobrodošli u Sloudžemastan” pored auto-puta, kao i kućicu za graničnu kontrolu i šarenu zastavu iznad svoje kancelarije, koja se zasad nalazi pod vedrim nebom. U planu je da izgradi farmu armadila, restoran u kom će se služiti neograničene količine mongolskog roštilja i naravno, sopstvenu statuu.
Vilijams je došao na ideju da napravi svoju državu, nakon što je posjetio različite “mikronacije” širom svijeta, a opredijelio se da njegova bude republika, iako sebe smatra sultanom diktatorom.
U skladu sa zvanjem, osmislio je posebnu uniformu koju nosi na zvaničnim događajima, a organizovao je i nekoliko glasanja i referenduma. Nedavno je tako svojim građanima dozvolio da odaberu nacionalnu voćku, sport i životinju.
Lik koji je Vilijams stvorio u sultanu Sloudžemastana naglašava apsurde kakvi se susreću u politici i diktatorskim režimima, a sada namerava da dobije i priznanje.

 

Naredni korak za ovog avanturistu je da pokuša da dobije dozvolu za otcepljenje od Sjedinjenih Američkih Država, ali prema svemu sudeći, to mu neće ići tako lako.
Pomalo sam frustriran što moram da priznam da uprkos mejlovima i porukama koje sam slao predsjedniku Bidenu na Facebooku, Tviteru, Instagramu i Majspejsu, nijedna od njih nije pročitana. Možda su zaglavljene u njegovom spam folderu. Vjerujem u to“, rekao je Vilijams.
U svoj sloudžemastanski pasoš dodao je čak 16 pečata država koje je nedavno posjetio, a tvrdi da tehnički ispunjava uslove suverenosti prema Konvenciji iz Montevidea 1933, koja zahtjeva da država ima stalnu populaciju, definisanu teritoriju, vladu i sposobnost da uđe u diplomatske odnose sa drugim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: