22 Aprila, 2024

Prijava

Moskva: Nuklearni projektili u Bjelorusiji odgovor Zapadu

Raspoređivanje američkih nuklearnih bombi u Evropi, povod za zabrinutost

Pozivi na proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi ne mogu, a da ne izazovu zabrinutost, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Pozivi koji se čuju u poslednje vreme za proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih avio-bombi u Evropi uz razmiještanje odgovarajućeg potencijala prema granici Savezne države Rusije i Belorusije ne mogu, a da ne izazivaju zabrinutost”, rekla je Zaharova.

Kako je navela, saradnja Rusije i Belorusije u vojnoj nuklearnoj oblasti, za razliku od NATO-a, odvija se u okviru Savezne države, koja ima jedinstvenu teritoriju i vojnu doktrinu.

Ona je dodala da Vašington pokušava da maskira svoje neodgovorno ponašanje u oblasti nuklearnog naoružanja optužbama na račun Rusije i Belorusije.

„Kao što vidimo, međunarodna zajednica je i dalje uznemirena pogubnom praksom Vašingtona, koji svoje nuklearno oružje raspoređuje van nacionalne teritorije, štaviše, u zemljama koje nisu nuklearne u smislu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja… U tom kontekstu, Vašington svim silama pokušava da maskira svoje neodgovorno ponašanje i, prebacujući krivicu, iznosi licemerne neosnovane optužbe na račun Rusije i Belorusije u vezi sa razvojem njihove saradnje u vojnoj nuklearnoj oblasti”, primijetila je diplomata.

U uslovima deklarisane namjere Amerike i NATO-a da nanesu „strateški poraz” Rusiji, Moskva zadržava pravo da preduzme korake kako bi osigurala bezbjednost Rusije i njenih saveznika, dodala je Zaharova.

„U uslovima sveopšteg hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije i deklarisane namere Amerike i NATO-a da nam nanesu „strateški poraz”, računati i dalje na odsustvo bilo kakvih vojno-tehničkih kontramjera u ovoj oblasti bio bi primjer lakomislenosti i neosnovanog samopouzdanja. Preduzete su neophodne mjere. Zadržavamo pravo da preduzmemo dodatne korake za osiguravanje bezbjednosti Rusije i njenih saveznika”, naglasila je portparol.

Ona je dodala da se sva dejstva Rusije „potpuno uklapaju u okvire međunarodnog prava i ni na koji način ne protivreče međunarodnim obavezama Rusije”.

Koordinator politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za likvidaciju nuklearnog oružja Ališa Sanders-Zakre izjavila je ranije da Sjedinjene Američke Države imaju oko 150 nuklearnih bombi razmještenih u američkim vazdušnim bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj bez ikakvog zvaničnog saopštenja.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za spomenutu vrstu oružja na teritoriji Belorusije biti završena 1. jula.

Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je 25. maja da je iz Rusije na teritoriju Belorusije počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja, prenosi Sputnjik.

S tim u vezi, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: