14 Aprila, 2024

Prijava

Konaković-Cleverly: Podrška Ujedinjenog Kraljevstvu reformskim i integracijskim procesima u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u utorak sa državnim tajnikom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Jamesom Cleverlyjem tokom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, euroatlantskim integracijama, regionalnim odnosima te globalnim sigurnosnim pitanjima.

Tom prilikom izraženo je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Konaković je još jednom izrazio iskrenu zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu za podršku reformskim i integracijskim procesima u BiH. Naglasio je da naša zemlja ostaje posvećena putu ka Europskoj uniji te da provedba reformskih procesa i ispunjenje obaveza iz Mišljenja EK ostaju prioriteti u radu Vijeća ministara BiH.

Istakao je efikasnost Vijeća ministara koje je u proteklih nekoliko mjeseci usvojilo niz nacrta zakona i strategija, koji su ključni na putu BiH u EU. Istaknuo je značaj regionalne saradnje kada je riječ o europskim integracijama i ubrzanju procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Izražavajući podršku reformskim procesima u BiH, ministar Cleverly je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju potpore BiH kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jačanju ekonomske sigurnosti i sposobnosti suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama.

Najavio je proširenje ulaganja u infrastrukturu zapadnog Balkana kroz Britanska investicijska partnerstva, kao i ulaganja s ciljem povećanja energetske nezavisnosti. Bilo je riječi i o saradnji u području odbrane. Ponovio je da UK ostaje posvećena stabilnosti i prosperitetu zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o unapređenju ekonomske saradnje, ugovornim odnosima te viznoj liberalizaciji, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: