22 Maja, 2024

Prijava

Ukrajina tvrdi da polako osvaja sela u posljednjih sedam dana

Vojska Ukrajine je tokom prošle sedmice povratila od ruskih snaga sedam sela koja zauzimaju površinu od 90 kvadratnih kilometara, rekao je danas zamjenik ministra odbrane te zemlje, čija protivofanziva za sada bilježi skromne uspjehe.

Zamjenica ministra obrane Hana Malijar napisala je na Telegramu da se ukrajinska zastava ponovno vijori nad selom Storožov, u istočnoj pokrajini Donjeck, i da su ukrajinske trupe zauzele tri obližnja mala sela, kao i tri u susednoj pokrajini Zaporožje.

„Bitke su teške, ali napredujemo, i to je vrlo važno”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Prema njegovim riječima, kišovito vreme predstavlja izazov za ukrajinske trupe.

Zelenski je rekao i da je razgovarao sa vojnim zapovjednicima o tome „koje tačke na frontu treba ojačati i koje se akcije mogu poduzeti kako bi se zauzelo što više ruskih položaja”.

Zvaničnici vlasti u Kijevu su rekli u nedelju da su njihove trupe zauzele sela Blahodatne, Makarivka i Neskučne u Donjecku – južno od grada Velika Novosilka.

Malijar je danas rekla da su i naselja Lobkove, Levadne i Novodrivka u oblasti Zaporožje ponovno pod kontrolom Ukrajine.

Rusija nije potvrdila ove uspjehe Ukrajine, a njih je nemoguće provjeriti i mogu se, kako ocjenjuje agencija Asošijeted pres, začas preokrenuti.

Ovi dobici se odnose na tek komadiće teritorije i ukazuju na težinu bitke koja je pred ukrajinskim snagama.

Ukrajina će, naime, morati metar po metar da se bori kako bi povratila otprilike petinu svoje teritorije koja je pod ruskom okupacijom.

Nedavne borbe na zapadnom frontu dugačkom oko 1.000 kilometara iskomplikovalo je pucanje brane na Dnjepru, reci koja razdvaja zaraćene strane.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici upozoravaju da bi ukrajinski pokušaj oslobađanja svojih teritorija mogao potrajati godinama, jer su ruske snage dobro utvrđene, a da je uspeh protivofanzive daleko od sigurnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: