23 Aprila, 2024

Prijava

Robert Habek: Bez ruskog gasa, njemačkoj industriji prijeti gašenje

Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe 2024. a rat bjesni, i nema izvjesnog scenarija kako će se tamo stvari dalje razvijati. Neizvjesno je da li će Austrija ili Mađarska nakon isteka tog ugovora i dalje biti snabdevane gasom iz Rusije. Prije nego što ljudi tamo budu počeli da se smrzavaju, jasno je da će Njemačka smanjiti snabdjevanja sopstvenoj industriji, ili čak početi sa njenim gašenjem, kako bi pomogla komšijama.—Ovu dramatičnu procjenu, iznio je Robert Habek, njemački vicekancelar i ministar ekonomije na Istočno njemačkom ekonomskom forumu u Bad Sarovu, prenio je Blumberg.

Prema Habeku, Njemačka bi u slučaju prekida isporuka sibirskog gasa preko Ukrajine dogodine, bila prinuđena da reducira ili čak počne sa zatvaranjem pojedinih industrijskih kapaciteta. „Nismo izašli iz energetskih nevolja, uprkos tome što trenutno situacija sa snabdijevanjem djeluje veoma zadovoljavajuće“, dodao je Habek. „Ne treba se zavaravati: ako ruski gas ne bude stizao do istočne Evrope kao što sada prolazi kroz Ukrajinu, ono što je već dogovreno u Evropi primjenjivaće se : morali bismo da ugušimo našu industriju, ili da je čak zatvorimo“, izjavio je Habek.

Inače, evrozona je od početka godine upala u blagu recesiju, zbog oštrog rasta cijena hrane i energenata, izvijestila je ranije EU agencija za statistiku, Eurostat. Prema tim podacima, industrijska proizvodnja u 20 država evrozone, pala je za 0,1 posto u prvom tromjesečju 2023, nakon kontrakcije istih razmera u poslednjem kvartalu prošle godine. To je inače prva šestomesečna kontrakcija u evrozoni od početka pandemije koronavirusa, što se smatra „ tehničkom recesijom“. Visoka inflacija dovela je do pada potrošnje u evrozoni za 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine nakon pada od jedan posto u prethodnom kvartalu. Uvoz je također naglo opao jer je potražnja za robom i uslugama smanjena. Javna potrošnja, koja je porasla tokom blokade pandemije, također je zabilježila nagli pad, smanjivši se u prvom kvartalu za 1,6 posto u odnosu na godinu dana ranije.U međuvremenu, Njemačka je u maju potvrdila klizanje u recesiju, uslijed višemjesečnih šok—cijena energenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: