22 Maja, 2024

Prijava

Projekat SMART Balkans – Civilno društvo za povezan zapadni Balkan (VIDEO)

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno s partnerskim organizacijama iz Albanije – Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) i Sjeverne Makedonije – Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM), u šest zemalja zapadnog Balkana realizuje projekt pod nazivom SMART Balkans.

Projekt finansijski podržava Ministarstvo vanskih poslova Kraljevine Norveške iznosom većim od 17 miliona eura (34 miliona KM). Tokom četverogodišnjeg perioda 85 posto od ovih sredstava bit će distribuirano za osnaživanje organizacija civilnog društva i mreža u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji putem sedam vrsta raspoloživih grantova specijalno dizajniranih za različite aspekte djelovanja, a s ciljem jačanja parcipativnih demokratija u procesu euroatlantskih integracija.

Menadžerica projekta SMART Balkans Dajana Cvjetković u izjavi za Fenu je kazala da se radi o jednom od najvećih projekata koje je ikada donator dodijelio domaćim organizacijama civilnog društva.

– Sretni smo da projekat provodi CPCD s partnerskim organizacijama, kao i da smo dobili povjerenje donatora. Sigurna sam da ćemo to opravdati  i učiniti ono što se od nas očekuje, a to je da na najbolji mogući način implementiramo ovaj projekat – kazala je Cvjetković.

Navela je da će već u srijedu održati i sastanak sa svim organzacijama koje su dobile grantove u zadnjem pozivu, te da će dodijeliti devet grantova u ukupnom iznosu većem od 450.000 eura.

– To vrlo značajan iznos sredstava koji dodjeljujemo organizacijama kako bi djelovale u oblasti sigurnosti, stabilnosti i dobrog upravljanja u BiH. Do sada smo dodijelili mnogo sredstava i grantova malim organzacijama, kao i regionalne grantove, a ovog mjeseca u Banja Luci dodjeljujemo grantove organizacijama koje su nešto razvijenije i djeluju na području cijele države – kazala je Cvjetković.

Dodala je da imaju projekte koji traju od 12 do 18 mjeseci u ovisnosti od ideje, te da su projekti vrlo različiti.

– Neki se tiču pravosuđa, neki kreiranja određenih dokumenata koji će omogućiti organima javog upravljanja transparentnije djelovanje i veću odgovornost. Najveći broj projekata su u oblasti sigurnosti i stabilnosti. Cijeli projekat SMART Balkans želi da unaprijedi sigurnost, stabilnost i bolju uvezanost između šest zemalja zapadnog Balkana – kazala je Cvjetković.

Najavila je da će CPCD u srijedu u Banja Luci organizovati Drugu nacionalnu konferenciju projekta SMART Balkans sa temom “Zašto vlast dodjeljuje grantove organizacijama civilnog društva ?”. Cilj prateće panel diskusije je preispitivanje razloga i svrhe javnih poziva, kao i njihova uloga u sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju države, te planski usmjerenom strateškom razvoju.

– Imaćemo vrlo zanimljive paneliste i vjerujem da će ovo biti vrlo aktivna diskusija, da ćemo na jedan kritički način razgovarati čemu služe ti grantovi, na koji način se troše i šta je ono što bismo mi trebali da promijenimo u budućnosti kako bi imali bolje rezultate na terenu, odnosno kako bi se kvalitet građana i građanki unaprijedio djelovanjem organizacija civilnog društva, jer nikada ne smijemo izgubiti iz vida da novac koji organizacije dobivaju u javne budžete zapravo je novac svih građana i građanki BiH – kazala je Cvjetković.

Najbrojniji učesnici konferencije biće predstavnici organizacija civilnog društva, više od 70 posto, a među učesnicima će biti predstavnici vlasti, medija i akademske zajednice.

Konferencija će se održati u srijedu s početkom u 10.30 sati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: