23 Aprila, 2024

Prijava

NATO uskoro u Tokiju, plaše se Kine, jačaju Cyber sigurnost i razmišljaju o svemiru

NATO će uspostaviti kancelariju za vezu u Tokiju 2024. godine i koristiti je kao čvorište za saradnju sa Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, objavio je danas list Nikei.

List je naveo da će NATO produbiti veze sa svoja četiri glavna partnera na Pacifiku, formirajući osnovu za saradnju u oblastima kao što su sajber bezbjednost i svemir.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je tokom posjete Japanu u januaru japanskom premijeru Fumiu Kišidi da će ojačati veze Alijanse sa tom zemljom zbog bezbjednosnih izazova kao što su napad Rusije na Ukrajinu i rastuća vojna moć Kine.

Kišida je prošlog mjeseca rekao da Japan nema planove da se pridruži NATO-u.

Japanski ambasador u SAD rekao je u maju da NATO planira otvaranje kancelarije u Tokiju, prve u Aziji da bi se olakšale regionalne konsultacije, prenio je Rojters.

Francuski predsjednik Emanuel Makron usprotivio se tom planu.

Kina je tada saopštila da u Azijsko-pacifički region nije dobrodošla, kako je navela, „grupna konfrontacija” pozivajući Japan da bude oprezan po pitanju vojne bezbjednosti, prenosi Tanjug.

Australija je već među pet partnera koji nisu NATO članovi, ali imaju poboljšane mogućnosti za veću saradnju sa Alijansom, kao što su obuka i dijeljenje informacija, saopštio je NATO u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: