23 Aprila, 2024

Prijava

“Hercegovina – nekad i sad”: Predstavljene knjige osmanskog putopisca i francuskog konzula

U ponedjeljak je u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, održan razgovor o temi “Hercegovina – nekad i sad“, a u sklopu tog događaja predstavljene su i dvije knjige: “Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak” te “Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija”.

Knjiga “Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak” nastala je u koautorstvu profesorice Dijane Pinjuh s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te profesora Anđelka Vlašića s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeka.

– Knjiga opisuje putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija koji je 1664. godine prolazio kroz Hercegovački sandžak i pri tome ostavio zanimljive zabilješke o stanovništvu, gradovima, objektima u to vrijeme, a mi kroz našu knjigu donosimo podatke u kakvom su stanju ti objekti danas. Neki su potpuno nestali, neki su obnovljeni i služe svojoj svrsi, a drugi su prenamijenjeni u druge svrhe – rekla je Pinjuh.

Po njezinim riječima, ti povijesni spisi su veoma važni jer donose razne podatke o objektima koji su kroz povijest uništavani ili ih je nagrizao zub vremena.

– Oni su važni jer nam kroz jednu drugu percepciju daju sliku Hercegovine iz očiju jednoga osmanskog putopisca – kazala ja koautorica knjige.

Anđelko Vlašić je povukao paralele s današnjim vremenom, posebno se osvrnuvši na turistički potencijal kojega ova knjiga može oživjeti.

– Ja i kolegica se znamo dugo vremena, a ona je predložila da napišemo ovu knjigu. Mi smo taj osmanski rukopis analizirali, preveli ga i usporedili taj put kroz Hercegovinu koji je prošao tada sa stanjem danas i to je bit knjige. Ta tema se može primijeniti u turističke svrhe jer mnoga mjesta od tada su sačuvana i služe izvornoj svrsi – izjavio je Vlašić.

Dodao je kako se Evliju Čelebiju može smatrati turistom, jer je mnoge stvari opisao kako bi to današnji turist učinio:

– Neke mu se stvari čine divnim, neke je on uljepšao za druge ljude koji će doći, jer je on zapravo pisao i za svoju publiku u Istanbulu, koji su isto kao i on voljeli čuti nešto novo.

Recenzentica knjige Fazileta Hafizović ustvrdila je kako knjiga “Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak” predstavlja veliki doprinos historiografiji Hercegovine i baca novo svjetlo na pojedine situacije i događaje.

– Svi dosadašnji prijevodi su bili selektivni, a kolege Pinjuh i Vlašić su imali velik posao i kroz prijevod čitavog djela i kroz obilazak tih mjesta danas. Vjerujem da će ovo djelo biti zanimljivo i istraživačima i običnom čitatelju – zaključila je.

Ovom prigodom predstavljeno je i bh. izdanje knjige “Hercegovina: geografska, histrorijska i statistička studija”, autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie.

Sainte Marie je obnašao dužnost francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine i njegova studija jedno je od prvih znanstvenih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije.

Taj naslov prvi put je objavljen u Parizu 1875. godine, a 150 godina kasnije knjiga je dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanja, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: