24 Septembra, 2023

Prijava

Amerika rasporedila 150 nuklearnih bojevih glava u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i Turskoj

SAD su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorica politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Kako je navela, ova municija se nalazi u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

„Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama”, kazala je Sanders-Zakre na brifingu, prenosi RT.

Ona je naglasila da je ICAN izuzetno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji i podsjetila na kubansku raketnu krizu.

„Takve akcije su potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata. Evropske zemlje koje pozivaju cijeli svijet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemjerne”, poručila je ona.

Prema njenima riječima, veoma je važno da se pogledaju svi “instrumenti koje imaju kako bi se poboljšala ova transparentnost i da se postave pitanja: šta su ove bombe i gdje se nalaze?”.

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) je međunarodna organizacija osnovana 2007. godine, čija je svrha promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Kako je Putin naveo, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdijevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: