27 Maja, 2024

Prijava

Seymour Hersh : Kontraofanziva Kijeva neće donijeti ništa dobro ni Ukrajini, ni Americi

Kontraofanziva koju su pokrenule Oružane snage Ukrajine imati će negativne posljedice kako za samu Ukrajinu, tako i za Sjedinjene Američke Države i blok NATO-a, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Seymour Hersh.

„Ovo neće imati dobre posljedice po Ukrajinu, po NATO i, definitivno, po administraciju Bidena”, rekao je Hersh u programu britanskog političara i novinara Džordža Galoveja, komentarišući početak ukrajinske ofanzive.

Umješanost Alijanse u ovaj sukob već se odvija pred našim očima, rekao je Seymour Hersh odgovarajući na pitanje da li vidi znake da se NATO sprema da uđe u rat u Ukrajini.

„(NATO) je vjerovatno već tamo. Mislim, ako govorimo o obuci i savjetovanju… sada ima toliko mnogo odvojenih grupa u ukrajinskoj vojsci. Neki su ovu ofanzivu opisali kao ‘unapred osuđenu na propast’. To je kao da imate 15 različitih plesnih grupa koje su trenirale odvojeno, a onda ih stavite u istu učionicu i date im dan ili tri da organizuju treninge. To bi bilo nemoguće – a to se sada dešava u ukrajinskoj vojsci”, objasnio je poznati novinar.

Termini za ukrajinsku kontraofanzivu više puta su menjani i nastavljaju da se mijenjaju. U Rusiji su ovu „nervozu” povezivali, prvo, sa informacionim ratom – stalne najave o skoroj ofanzivi su smišljene da drže Rusiju u neizvjesnosti, a drugo, sa činjenicom da Zapad zahtjeva od kijevske vlasti brze i pobedničke rezultate i mora stalno da podnosi izvještaje.

O specijalnoj vojnoj operaciji Rusije

Seymour Hersh je naveo da većina svetske populacije podržava specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, dok su SAD, naprotiv, izgubile povjerenje u sebe.

„Procenat zemalja, posebno u Africi i Aziji, koje su prestale da budu proameričke i postale proruske, prilično je upečatljiv. Značajno više od polovine svjetskog stanovništva podržava Rusiju u njenom ratu”, rekao je Herš komentarišući pokrenutu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim riječima, zbog sankcija uvedenih početkom specijalne vojne operacije, „stvari u Rusiji ne stoje dobro kao nekada”.

„Međutim, ideja da je ona očajna je jednostavno pogrešna”, primijetio je Herš.

On je izrazio uvjerenje da su Sjedinjene Američke Države, naprotiv, „izgubile povjerenje u sebe u svijetu”. Kao primjer, Hersh je naveo diplomatsko približavanje Saudijske Arabije i Irana, za koje je rekao da već samo po sebi signalizira značajnu promjenu.

„To se, po mom mišljenju, dogodilo zbog Ukrajine. Saudijska Arabija, inače, četvrtinu svoje nafte prodaje Kini. Saudijci su odmah reagovali smanjenjem proizvodnje nafte, a Iran je kao odgovor na to uticao na Hute, na koje su imaju veliki uticaj u Jemenu. Kao rezultat toga, dobili smo dogovor koji sami nikada ne bismo mogli da postignemo. Na taj način smo istisnuti”, objasnio je Hersh.

O Kahovskoj hidroelektrani

Hersh nije želio da nagovjesti ko stoji iza nedavne eksplozije Kahovske hidroelektrane, rekavši da naslućuje nešto o tome, ali da još nije spreman da to javno iznese.

„Nisam spreman da pričam o tome. Imam ideju i mislim da shvatam šta se desilo, ali ne želim da vam sada govorim o svojim nagađanjima”, rekao je Hersh odgovarajući na pitanje da li smatra da je Rusija odgovorna za dizanje hidroelektrane u vazduh.

Tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dijela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecjevnih raketnih sistema „oljha”. Prema riječima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena, prenosi Sputnjik.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je u ponedeljak saopštio da je ukrajinska vojska 4. juna ujutru počela veliku ofanzivu na pet sektora fronta u južnodonjeckom pravcu kako bi probila rusku odbranu na mjestu koje je, prema mišljenju Kijeva, najranjivije.

Osmog juna je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da je ukrajinska brigada koja je pokušala da izvede ofanzivu u zaporoškom pravcu zaustavljena i da se povukla s velikim gubicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: