14 Aprila, 2024

Prijava

Saudijska Arabija teži strateškoj saradnji sa Kinom

Rijad: Ne moramo da se suočavamo sa izborom, ili sa nama, ili sa drugima

Rijad – „Umjesto trkanja sa Kinom, saradnja sa Kinom“, tim riječima princ Abdulaziz bin Salman, saudijski ministar energetike opisao je danas stav Rijada prema biznisu sa drugom najvećom privredom sveta, prenijele su agencije. Princ Abdulaziz bin Salman istakao je ovo uvjerenje tokom dvodnevne arapsko—kineske investicione konferencije koja se održava u saudijskoj prijestonici.

Pod pokroviteljstvom saudijskog princa prijestolonaslednika Mohameda bin Salmana, Deseta arapsko—kineska investiciona konferencija održava se ovog puta pod temom „Saradnja za prosperitet“ sa ciljem „podrške i unapređenja saradnje u oblastima ekonomije, trgovine i investicija u cilju postizanja rešenja od zajedničkog interesa za arapske nacije i Kinu kroz stratešku saradnju“, navodi se u zvaničnoj najavi.

Rijad želi saradnju sa Kinom, i „ ignoriše“ rastućih  sumnji Zapada povodom sve tjesniju saradnju ključnog globalnog izvoznika  nafte i vodećeg globalnog kupca „crnog zlata“,  dodao je istom prilikom saudijski minstar energetike. „ U stvari ignorišem ( takve primjedbe), kao poslovni čovjek idejama tamo gdje se ukazuju prilike za posao. Mi ne moramo da se suočavamo ni sa kakvim sa izborom koji se tiče pitanja: ili sa nama, ili sa drugima“, primijetio je princ Abdulaziz bin Salman. Saudijski ministar energetike pri tom je ocijenio da je  „Tražnja nafte u Kini još u porastu, i mi svakako treba da udovoljimo dijelu te tražnje“, “, istakao je Abdulaziz bin Salman.

U međuvremenu, zamah  privredno—političke saradnje Rijada i Pekinga jača izglede za uspješan završetak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Kine i Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) kojim dominira Saudijska Arabija, koji traju od 2004. godine. Tim povodom saudijski ministar investicija Khalid Al Falih ocijenio je danas da bi svaki takav sporazum morao da zaštiti nove profile industrija koje razvijaju države Zaliva, na  trasi diversifikacije prema ne-naftnim ekonomskim sektorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: