14 Aprila, 2024

Prijava

Kim Jong Un obećao da će ići ”ruku pod ruku’ s Putinom

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao je da će se “ići ruku pod ruku” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ojačati stratešku saradnju u njihovom zajedničkom cilju izgradnje moćne zemlje, javila je državna novinska agencija Sjevera, KCNA, u ponedjeljak.

Kim se zakleo na saradnju u poruci Putinu povodom obilježavanja Dana državnosti Rusije, braneći njenu odluku da napadne Ukrajinu i iskazujući “punu podršku i solidarnost”.

– Pravda će sigurno pobijediti i ruski narod će nastaviti da dodaje slavu istoriji pobjede –  kazao je Kim u poruci koju je objavila KCNA.

Kim je pozvao na “bližu stratešku saradnju” s Moskvom, “čvrsto držeći ruku pod ruku s ruskim predsjednikom, u skladu sa zajedničkom željom naroda dviju zemalja da ispune veliki cilj izgradnje moćne zemlje”, dodaje se u agencijskoj vijesti.

Sjeverna Koreja nastoji uspostaviti tješnje veze s Kremljom, i podržala je Moskvu nakon što je prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu, okrivljujući “hegemonističku politiku” i grubost” Sjedinjenih Država i Zapada, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: