23 Septembra, 2023

Prijava

Zapadni mediji tvrde: Počela je kontraofanziva protiv Rusije

Ukrajinske snage pojačale su napad na liniju fronta na jugoistoku Ukrajine

Dugoočekivana kontraofanziva protiv Rusije je započela, tvrde strani mediji, koji se pozivaju na anonimne izvore.

ABC javlja da su dva ukrajinska zvaničnika, uključujući izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Volodymyr Zelensky), potvrdili da je aktivna faza ukrajinske kontraofanzive u toku. Washington Post je citirao čak četiri neimenovane osobe iz oružanih snaga Ukrajine, dok se NBC pozvao na višeg oficira i vojnika u blizini linije fronta.

Ipak, iz Kijeva negiraju ove tvrdnje, a prošle sedmice zapadni zvaničnici su izjavili da su se dobro pripremljene ukrajinske trupe posljednjih dana okupljale na strateškim lokacijama u blizini linije fronta.

Ukrajinske snage pojačale su napad na liniju fronta na jugoistoku Ukrajine. Ova informacija dolazi od četiri pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji su željeli ostati anonimni jer im nije dozvoljeno da javno razgovaraju o borbi.

Ukrajinske snage se sastoje od specijalizovanih jurišnih jedinica, naoružanih zapadnim naoružanjem i koje su podučavane NATO taktici. Napadi na jugoistoku Ukrajine znak su da su ukrajinske snage značajno napredovale duboko u teritoriju koju je okupirala Rusija.

Ruski ratni dopisnici pišu o teškim borbama u Zaporoškoj oblasti, a smatra se da je cilj snaga Ukrajine prekid pristupa ruskim snagama takozvanom kopnenom mostu između kopnene Rusije i okupiranog poluostrva Krim, presjećajući najvažnije linije snabdijevanja Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: