23 Aprila, 2024

Prijava

Snouden: Nadzor iz 2013. je dečja igra u poređenju sa današnjom tehnologijom

Bivši savjetnik CIA Edvard Snouden, koji je prije 10 godina u javnost iznio tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, rekao je u intervjuu posle 10 godina izgnanstva da je nadzor iz 2013. godine “dečja igra” u poređenju sa današnjom tehnologijom.

Snouden je upozorio da je tehnologija nadzora danas mnogo naprednija i nametljivija u odnosu na onu koju su koristile američke i britanske obavještajne agencije, a koju je on otkrio 9. juna 2013. godine.

On je istakao za Gardijan da se ne kaje zbog onoga što je uradio.

Snouden je, međutim, rekao da je nezadovoljan zbog sve većeg prodora u privatnost ljudi i u stvarnom i u digitalnom svijetu, navodeći komercijalno dostupne kamere za video nadzor, prepoznavanje lica, veštačku inteligenciju, kao i špijunske softvere kao što je “Pegaz” koji se koristi protiv disidenata i novinara.

Snouden se nalazi u egzilu u Rusiji od 2013. godine nakon što je pobjegao iz Hong Konga, gdje je novinarima predao desetine hiljada strogo povjerljivih dokumenata.

On je dobio rusko državljanstvo prošle godine, dvije godine nakon što je podnio zahtjev, od kada je smanjio broj pojavljivanja u javnosti u poslednje dvije godine, delimično zbog porodičnih obaveza jer ima dva mala sina.

Snouden je, međutim, ostao u kontaktu tokom poslednje decenije sa tri novinara iz Hong Konga, uključujući reportera Gardijana, prenosi Tanjug.

Izazvao je veliku kontroverzu kada je u javnosti iznio tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, kao i dokumente koji pokazuju da su SAD sprovodile hakerske napade u računare širom svijeta, između ostalog i u toku sastanka. G20 u Londonu 2009. godine, u Hongkongu i Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: