23 Aprila, 2024

Prijava

Još jedna pričao Jugoslaviji: Nekome fićo, nekome jahte i brodovi (VIDEO)

Brod Galeb, koji je bio ploveća rezidencija predsjednika Tita, sagrađen je 1937. godine u Đenovi. Potopljen je 1944, a izvađen 1948. Gledaoci će vidjeti ekskluzivne snimke vađenja broda koji je potom renoviran i pod imenom „Galeb” prvi put zaplovio 1952. godine.

Jedrenjak „Jadran” sagrađen je 1933. u Hamburgu i iz matične luke Tivat 1938. plovio je čak do Njujorka. Brod je napušten 1941. Uzeli su ga Italijani i promijenili mu ime u „Marko Polo”. Posle rata vraćen je Jugoslaviji. „Jadran” je najstariji brod na svetu u klasi barkantina i služio je za obuku pitomaca ratne mornarice.

Titova jahta „Primorka” sagrađena je 1973. u Italiji. Pokreću je dva „mercedesova” dizel-motora od po 1.350 konjskih snaga i građena je od najkvalitetnijih materijala. Posle havarije, jahtu je 2007. godine od Vlade Crne Gore kupio kapetan duge plovidbe Smiljan Samardžić i potpuno je renovirao. Dugačka 24 i široka sedam metara. Ima pet kabina od kojih je jednu koristio Tito. Jahta „Primorka” koja, takođe, ima izuzetnu i istorijsku vrijednost, sada je usidrena u Dobroti kod Kotora.

Jahtom „Jadranka” Tito je plovio 24 puta. Sagrađena je 1977. u brodogradilištu u Kraljevici, a trenutno se nalaz u luci Bar. U emisiji će gledaoci saznati kakva je njihova sudbina i kako su nekada izgledali, a kako danas.

– Na ideju da realizujem ovakvu emisiju došao sam kao nekadašnji moreplovac budući da sam plovio na čak tri broda o kojima pripovjedam, i to kao vojnik na odsluženju vojnog roka. Bio sam i na „Galebu”, dok sam sa „Jadranom” krstario čak mjesec dana, kada smo obišli Italiju, Grčku, Francusku. Imao sam priliku da zaplovim i na „Primorki”, zahvaljujući poznanstvu sa Smiljanom Samardžićem iz Kotora – objašnjava za Stanojević. On nam otkriva da je uspio da snimi i „Jadranku”, koja je u tom trenutku bila na remontu.

– Nije bilo teško realizovati ovu emisiju jer sam radio već slične reportaže o „Jadranu” i „Galebu”. Imao sam i dobru arhivu – naglašava ovaj novinar kojeg smo zatekli u Ukrajini, u automobilu, na putu između Odese i Nikolajeva.

– Ova emisija se možda baš ne uklapa u potpunosti u moj koncept „Profesionalaca” koji svjedoče o nesvakidašnjim ljudima koji su vrhunski u svojom profesijama. Zato sam današnju posvetio graditeljima brodova i moreplovcima koji su pravi profesionalci – kaže naš sagovornik i dodaje:

– Pošto je riječ o brodovima koji su građeni za Tita, korišteni su najkvalitetniji materijali i vrhunske mašine koje i dan-danas funkcionišu. Brod „Jadranka” na prvi pogled djeluje kao ruina, međutim, njena najveća vrijednost su strojevi.

Teško je danas naći prave profesionalce, ukoliko ne snimate glumce i pjevače, primjećuje Stanojević. To svi rade jer je to najlakše. Nije lako doći do najboljih u svojoj struci jer su to obično anonimni ljudi. Također, nije lako naći i profesiju koja je dovoljno televizična.

Poput pravih velikih profesionalaca, Stanojević zaključuje da malo lošije rukuje savremenom tehnologijom, ali da mu je desna ruka njegov kolega Zoran Parabanović, inače tonski snimatelj. S velikim pijetetom spominje i svoje druge saradnike kao što su Done Zipevski, Goran Koprivica… Jer, televizija je timski rad, kaže.

– Ne volim da ističem sebe. Bez snimatelja, tonca, montažera, ja ne mogu ništa da uradim.

I za kraj nas je zanimalo zašto ga je put naveo u Ukrajinu?

– Ovdje, nažalost, nemam vremena da snimam profesionalce. Ali kada snimamo neki drugi događaj za Dnevnik, uvijek se potrudimo da na tom zadatku pronađemo i nekog profesionalca. Da nije rat u Ukrajini, pred kamere bih stavio fudbalera Andrija Ševčenka ili Sergeja Bubku, atletičara.

– Bili smo u Odesi nekoliko dana. Zaista fantastičan grad. Dok smo snimali, brana u Hersonu je bombardovana i mi smo odmah promijenili plan. I krećemo da vidimo kakva je situacija na mjestu događaja. Ne znam šta ćemo zateći, ali što se tiče međuljudskih odnosa, zaista su ljudi veoma otvoreni i gostoprimljivi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: