23 Aprila, 2024

Prijava

Zelenski pozvao na brzu humanitarnu reakciju međunarodne zajednice

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je situaciju u okupiranom dijelu Hersonske oblasti kao „katastrofalnu” jer je nivo vode danas nastavio da raste nakon što su se brana Nova Kahovka i hidroelektrana srušile u utorak rano ujutru.

„Danas smo ceo dan fokusirani na posljedice ruskog terorističkog napada na hidroelektranu (Nova) Kahovka. Poplavljeno je desetine naselja na teritoriji pod našom kontrolom. Poplavljene su hiljade kuća”, rekao je Zelenski tokom svog noćnog obraćanja, prenosi CNN.

Prema njegovim riječima, Situacija u okupiranom dijelu Hersonske oblasti je „apsolutno katastrofalna”.

Zelenski je pozvao na „jasan i brz” humanitarni odgovor međunarodne zajednice, rekavši da je teško znati „koliko ljudi na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti može da umre bez spasavanja, bez vode za piće, bez hrane, bez medicinske njege”.

On je rekao da ukrajinske vojne i hitne službe „spasavaju što je moguće više ljudi”, uprkos ruskom granatiranju.

„Ali potrebno je više napora. Potrebne su nam međunarodne organizacije, kao što je Međunarodni komitet Crvenog krsta, da se odmah uključe u akciju spasavanja i pomognu ljudima u okupiranom dijelu Hersonske oblasti”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također ocijenio da pažnja svijeta nije dovoljna.

Kako podsjeća američka TV mreža, Zelenski je danas tokom ekskluzivnog intervjua za „Bild”, optužio je ruske snage da pucaju na ukrajinske spasioce koji pokušavaju da dođu do poplavljenih područja u oblasti Herson koja je pod ruskom kontrolom i da je veoma teško izvući ljude iz okupiranog dijela Hersonske oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: